Felbontják a Friderikusz-műsor szerződését

Vágólapra másolva!
Az MTV ügyvezető alelnöke megszünteti a Friderikusz - A szólás szabadsága című tévés magazinról kötött szerződést. A műsor júniustól belső gyártásban készül, az eddigi gyártó, a View Kft. valószínűleg végleg megszűnik.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió közleménye szerint Ragáts Imre, a köztévé ügyvezető alelnöke a View Productions Műsorkészítő Kft. vezetőivel folytatott tárgyalások alapján - közös megegyezéssel - június 2-ai hétfői hatállyal megszünteti a Friderikusz - A szólás szabadsága című műsor készítéséről kötött szerződést. Az MTV közleménye szerint a közszolgálati televízió a "közeljövőben megteremti a műsor belső gyártásának feltételeit". A közéleti magazin vasárnap estig addig is folyamatosan látható az MTV-n. Júniustól a változatlan címmel és műsorvezetővel futó műsor a köztévénél készül majd belső gyártásban.

Egy, a View Kft.-hez közel álló forrás az [origo]-nak elmondta, a cég nem bánja a szerződés felmondását, mivel a műsor körüli sorozatos konfliktusok ellehetetlenítették az érdemi munkát. Elmondása szerint a View-nál nehezen viselték, hogy a sajtó tele volt a műsor stábjának folyamatos személyi változásaival, magáról a produkcióról pedig kevés szó esett. Forrásunk szerint a View - amelynek jelenleg még vannak pénzügyi követelései az MTV-vel szemben - nem tervezi további műsorok készítését, mivel a cég neve már nem cseng jól a szakmában.

A Friderikusz - A szólás szabadságá-t, amely április 20-án indult, producere, Krecz Tibor a beharangozó sajtójékoztatón "a társadalompolitikai tematikát a hagyományosnál szélesebben értelmező" közéleti magazinként mutatott be. A több évtized után megszüntetett A hét című magazinműsor helyén sugárzott produkció külső gyártójával az MTV Rt. négy hónapos szerződést kötött, amelyben a készítők vállalták, hogy az ötödik adástól tartósan megkétszerezik a műsorsáv nézettségét. Az első adások nem hozták a várt eredményeket, a nézettséget és a közönségarányt sem sikerült megduplázni. A műsor első felelős szerkesztője, Pálinkás Szűts Róbert az első két adás után távozott a produkciótól, később a teljes stábot lecserélték, és a Nap-kelte készítőit kérték fel a műsor szerkesztői feladataira.

Krecz Tibor, a Friderikusz - A szólás szabadsága producere, és a műsort gyártó View Kft. társtulajdonosa korábban az [origo]-t kiadó Axelero Rt. médiaigazgatójaként dolgozott.