Vágólapra másolva!
Az NBC televízió kifogásolta, hogy az amerikai elnök egyik internetes kampányoldalán a csatorna egyik interjújával népszerűsítették George W. Bush-t.
Vágólapra másolva!

Megütközött az NBC News vezetése Bush elnök kampánystábjának szerkesztési gyakorlatán. Az amerikai tévétársaság hírrészlegének vezetői azután háborodtak fel, hogy a republikánusok első számú politikusukat a társaság által készített exkluzív elnöki interjú egyes, önkényesen kiragadott részletével reklámozták.

A Bush újraválasztási kampányát irányító stáb - az NBC és a Microsoft által alapított - MSNBC hírtévé Meet the Press című programjában felvett beszélgetés néhány mondatát használta fel a Bush-t dicsérő, világhálón terjesztett kliphez.

"Ez a reklámvideó zenével körített, hatásvadász anyag, amelybe ráadásul az interjútól független képeket, bejátszásokat és grafikákat is tettek. ... Az NBC News nem engedélyezte, és továbbra sem engedélyezi, hogy visszaéljenek jogvédett anyagával" - bírálta a Bush-klipet az NBC News hírrészlegének közleménye.

A reklám egyik kiemelt mondata, amit február 10-én tettek fel a hálóra és hatmillió, republikánusokkal rokonszenvező polgárnak küldték el elektronikus levélben, az Egyesült Államok hatalmáról szól. "Külpolitikai hitvallásom, hogy Amerikának vállalnia kell a világ vezetésének felelősségét" - magyarázta Bush, miért érdemes rá szavazni.

A bejátszásról hamar kitört a vita és az NBC News tiltakozására a kampánystáb beleegyezett, hogy a klip a lehető legrövidebb időn belül lekerüljön a világhálóról.

"Bár tisztességesen jártunk el, amikor a vasárnapi interjú tartalmát megosztottuk támogatóinkkal, valamint teljesen törvényes és helyes volt, amit tettünk, mégis, tiszteljük az NBC kívánságát és azon vagyunk, hogy a videót eltávolítsuk az internetről" - nyilatkozta Scott Stanzel, a republikánusok kampányszóvivője.

Az NBC szerint ugyan a szerzői jogvédelmi törvény megengedi a vitatott anyag "tisztességes" felhasználását hírekben vagy kommentárokban, de Bush túllépte ezt a határt.