Összeomlott a kínzásoktól egy tévészereplő

Vágólapra másolva!
A terroristák őrzésére kijelölt guantánamói fogolytábor ihlette az egyik brit kereskedelmi csatorna realityjét, amelyben a műsorkészítők válogatott módszerekkel próbálták elviselhetetlenné tenni a résztvevők életét.
Vágólapra másolva!

Megalázó helyzeteket és fizikai kínzást is láthatnak a Channel 4 nézői a televízió új valóságműsorában. A brit kereskedelmi csatorna produkciójáról a tévések azt állítják, megmutatja, milyen körülmények uralkodnak a legveszélyesebb terroristák őrzési helyén, a guantánamói fogolytáborban.

Az Egyesült Államok kubai birtokán épített börtön rabjainak, a Channel 4 szerint, különösen kegyetlen bánásmódban van részük, amit lehetőleg egy az egyben megpróbálnak rekonstruálni az új realityben. A tévések a Guantánamói útikalauz-ban hét önkéntesen demonstrálják, szerintük hogyan élnek a világ legveszélyesebb terroristái közé sorolt és gyakran hivatalos vádemelés nélkül fogva tartott őrizetesek.

Az előre felvett műsor résztvevőit folyamatosan kínozták a forgatás során, szélsőséges hőmérsékleti különbségeket kellett elviselniük, gyalázták vallási meggyőződésüket, szexuálisan megalázták őket, a szereplőket alkalmanként arra kényszerítették, hogy meztelenül legyenek zárkájukban, valamint alvásmegvonással is nehezítették a helyzetüket.

Az amerikai kormányzat korábban tagadta, hogy kínoznák a guantánamói foglyokat, a Channel 4 képviselői ennek ellenére azt állítják, a nyilvánosságra került beszámolók szerint egyértelmű, hogy mi történik a világtól elzárt létesítményben. "A kínzás, illetve a kínzásokkal kiszedett információk a terror elleni háború igazolt eszközeinek számítanak. Ez a program szembesíti a nézőket azzal, hogy ismereteink szerint milyen technikákat alkalmaznak Guantánamón" - mondta a Channel 4 hírigazgatója, Dorothy Byrne a február végén képernyőre kerülő műsorról.

A guantánamói foglyok helyzetéről folytatott vitától függetlenül a vélt kegyetlenségek realitybe ágyazott bemutatása a BBC híradása szerint élethű lett. Az önkénteseket egy raktárépületbe zárták, ahol cellákat, valamint vallatóhelyiségeket alakítottak ki negyvennyolc órás fogságuk idejére. Az egyik szereplőt azonban már hét óra múlva ki kellett vinni az épületből, mert félő volt, hogy kihűl, két másik társa rendszeresen hányt a felvételek alatt.

A realityben látottak kiegészítésére a Channel 4 három dokumentumfilmet is levetít a guantánamói létesítmény bemutatására, köztük azt az anyagot, amit Clive Stafford Smith, a fogolytáborba elsőként beengedett brit ügyvéd készített.