Őszinte csövesrock és állami diszkó

Vágólapra másolva!
A kétszeres Kamera Hungária-díjas Dob+Basszus pénteki adását nem azért ajánljuk, mert elképzelhetetlen mai életünk a hetvenes évek végén virágzott, hazai csövesrock vagy az államilag támogatott diszkó nélkül, hanem azért, mert az m1 egyik legprofibb és egyben legszórakoztatóbb műsoráról van szó.
Vágólapra másolva!

A Dob+Basszus nem bonyolítja túl a dolgokat, de talán pont ezért is az MTV egyik legélvezhetőbb produkciója. Kiszemel egy évet, megkeresi annak két jellegzetes dalát (nem feltétlenül a legnagyobb slágert), majd megszólaltatja az előadókat, a banda tagjait, újságírókat, zenészkollégákat, zeneiparban jártas szakértőket. Fél óra pedig pont elég egy témából, viszont nem is tűnik hosszúnak, eltalált az időtartam és jobbára az észrevételekkel is egyetért a kort átélt tévéző. Bemutatják röviden az időszakot, a dal születésének körülményeit, néha helyszínét is, a dal helyét a korszakban: mitől volt kiemelkedő, mit gondolt akkoriban róla az államhatalom, mitől maradt meg sokakban - volt-e különleges üzenete, tiltották-e? Lévai Balázs műsorvezető, rendező pedig nem követi el azt a hibát, hogy önmagát előtérbe tolja, hogy túljátssza szerepét: szerényen megvan a háttérben, és az elvárt kötelezők mellett, találó kérdéseket is feltesz.

Most 1978 van soron. Az Egyesült Államok ünnepélyesen visszaszolgáltatja Magyarországnak a szent koronát és a koronázási ékszereket, majd (nem ezért) a szokásos áremelkedések után Budapesten influenzajárvány tör ki. Tatabányán 26 bányász veszti életét sújtólégrobbanás következtében, Békés megyében földrengés borzolja a kedélyeket. A nyári, argentin foci vébén leszerepel a magyar válogatott, a kudarc után, a kiállított Nyilasi és Törőcsik lesz a bűnbak. Jugoszláviában Titót örökös államelnökké nevezik ki, II. János Pál néven pápává választják Krakkó érsekét, Karol Wojtylát, az angliai Oldhamben pedig megszületik a világ első lombikbébije.

Ez az év egyben a megtűrt csövesrock és a megtámogatott, habkönnyű diszkó éve is volt, így a péntek esti adásban a P. Mobil: Kétforintos dal című szerzeménye, és a Táncolj még kerül Szűcs Judith előadásában a programba.