Ismét akcióban Tony Soprano maffiózói

Vágólapra másolva!
Végéhez közelednek Amerika legismertebb tévés maffiacsaládjának kalandjai. Tegnap, vasárnap este vetítette az HBO az utolsó évad első epizódját.
Vágólapra másolva!

Egyes helyeken már lehet fogadni arra, hogy ki éli túl a hatodik évadot a Soprano családból - mert ebben a sorozatban a kezdeti szereplőgárda nem minden tagja érte meg a tegnap este indított szezont. A rajongók már bőszen találgatják, hogy a 18 főbb karakterből kik hullanak el a végére: sokan úgy vélik, hogy Tony bácsikájának, Juniornak mindképp vesznie kell, de nagyobb tábor fogad arra, hogy a főnök unokaöccse, Christopher lesz az, aki nem éri meg a békés öregkort. David Chase producer semmiféle információt nem ad ki a végkifejlettel kapcsolatban, ebben persze nincs semmi meglepő.

22 hónapnyi szünet után térnek vissza tehát a képernyőre Tony és Carmela (tényleg, feltűnt a nézőknek, hogy Vito Corleone feleségét is így hívták a Keresztapá-ban?), és még 20 rész van hátra. Első menetre lemegy 12 adag még idén, aztán a maradék nyolc epizódot 2007-ben láthatják a külvárosi gengszterek átlagos hétköznapjai iránt érdeklődő amerikai nézők.

A rendkívül sikeres sorozatra persze itthon is lecsaptak, ősszel még az RTL Klubon futott az ötödik évad, a korábbi részek pedig a Cool tévén mennek (szombaton) - jobbára este 11-kor vagy éjfélkor, ami a gyilkosságok és az egy epizódra eső káromkodások viszonylag magas száma miatt érthető.

New Jersey maffiózóinál több elismerést nem sok tévésorozat zsebelhetett be. A különböző díjkiosztók után 2001-ben három Emmyt nyert a The Sopranos, majd 2003-ban további négyet. James Gandolfini (Tony) diadalmaskodott, mint a legjobb férfi főszereplő tévés drámai sorozatban, Edie Falco (Carmela) pedig ugyanezen kategóriában nyert a nők között. A sorozat persze Golden Globe-bal is gazdagodott, 2000-ben a Maffiózók volt a legjobb a tévésorozat, dráma kategóriában.

A New Yorkban élő James Gandolfini három Emmy-díjat kapott Tony Soprano karakterének megformálása miatt, ő vegyes érzelmekkel fogadta még korábban a hatodik évad hírét. "Vannak pozitívumai és negatívumai is. Igazából ez egy sötét, igen sötét világ, és nyakig benne vagy. A forgatókönyv viszont továbbra is csodálatos, szeretem a kollégákat, akikkel együtt dolgozhatok, és ugyanakkor New Yorkban lehetek. Van egy csomó előnye a dolognak, csak egy kissé borongós a hangulata" - vélte. Figyelembe véve, hogy nemigen múlik el epizód anélkül, hogy valakit ne likvidálna egy bandatag, a klán főnöke nem is túloz.

Gandolfini úgy véli, hogy Tony Soprano nem csak a karrierjében egy komoly fejezet, hanem egyben életének is része lett. "Mikor mi ezt elkezdtük, közülünk sokan jobbára ismeretlenek voltunk. A forgatások során rengeteget tanultunk a stábtól, időközben pedig megtanultunk bánni a sikerrel, a pénzzel és a hírnévvel. Hihetetlenül sokat adott ez nekünk, és ez a tapasztalat hiányzott volna, ha nem kerülünk be a szereplők közé" - udvariaskodott.

Az HBO-t New Yorkban alapították 1972-ben, 39 millió előfizetővel rendelkezik. Az amerikai háztartások harmadában jelen van, ott havi 12 dollárért fogható a csatorna műsora.

Kalmár Csaba