Reviczky Gábor: 33 évig teljesen félreismertek

Kossuthkifli Reviczky Gábor
Kőszegi Ákos és Reviczky Gábor színészek, Balla Ildikó jelmeztervező, Hársing Hilda forgatókönyvíró, Kálloy Molnár Péter színész, Kapitány Iván operatőr, Rudolf Péter rendező-producer, Fehér Béla, a regény írója, Haumann Péter, Lengyel Tamás, Scherer Péter színészek, valamint Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b-j) a közmédia új hatrészes sorozatáról, a Fehér Béla regényéből forgatott Kossuthkifliről tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében
Vágólapra másolva!
A Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész színházi szerepei mellett számos magyar filmben és sorozatban feltűnt már, a március 15-én startoló Kossuthkifli-ben Swappach Ferdinánd tanácsost alakítja majd. Reviczky Gábor az Origónak elmondta, hogy miért örült annyira Rudolf Péter felkérésének és melyik jelenete maradt számára a legemlékezetesebb.
Vágólapra másolva!

Karaktere színesíti a történetet

Az általa alakított Swappach Ferdinánd a pozsonyi titkosrendőrség feje, aki egyetlen gyermeke, Amadé nyomába ered. "Nem tudom, hogy az én karakterem és története történelmileg igazi-e, a sorozatban már működik a titkosrendőrség Magyarországon. Azért jó ez a szál,mert rendkívüli módon tudja színesíti a történetet, és sokkal izgalmasabbá tudja tenni a sztorit, ha ilyen érdekes foglalkozások vannak benne. Sok cselekményszálon tud futni, sok történetet lehet rá kitalálni, ha szerepel egy ilyen főrendőr."

Az általa alakított Swappach Ferdinánd a pozsonyi titkosrendőrség feje Fotó: Bielik István - Origo

Nem bíztak rá komoly szerepeket

"Rudolf Péteren kívül nem nagyon bízik meg bennem ember, nem hiszik el rólam, hogy én komoly szerepet is eljátszom. Harminchárom éves vígszínházi tartózkodásom alatt is teljesen félreismertek, erre akkor jöttek rá, mikor eljátszottam Tevjét a Hegedűs a háztetőn-ben. Utána másképp viszonyult a volt igazgató is hozzám, Marton Lászlóval azóta is barátságban vagyunk – talán lelkiismeret-furdalása van hogy ennyire félreismert" - mesélte.

Reméli, új szerepe kihúzza abból a skatulyából, amibe az elmúlt években került. "Nagyon örültem ennek a szerepnek, mert nem vígjátékfigura. Tulajdonképpen a filmrendezők félnek velem dolgozni, félnek hogy el fogok rontani valamit, pedig megbízhatnának bennem. Túl gazdag az arcmunkám, ami filmben kicsit sok, ezért figyelnem kellett, hogy a természetességet meg tudjam őrizni."

A karakter foglalkozása színesíti a történetet Fotó: Bielik István - Origo

A legemlékezetesebb jelenet

Haumann Péterrel egy vízparton forgattak, a vicces jelenetet szívesen idézi fel. "Épp el vagyok telve magammal, és akkorát nevetek, hogy beleesek a vízbe. A Kossuthkifli-ben majdnem minden szereplő vízbe kerül, Nagy-Kálózy Eszternek is van a film végén egy vizes jelenete, mikor csónakkal beleesnek a tóba."

"A hölgyek miatt komoly laboratóriumi vizsgálatok zajlottak, vízmintát vettek, hisz bármiféle betegséget elkaphatnak. Az Omszki-tó is azért volt évekre lezárva, mert egy szippantós spórolt és beleengedte a tartalmát, amivel hazavágta évekre, baktériumok tömkelege élt ott. Sose lehet tudni egy zárt vízrendszerről, hogy ki mit csinált vele, megvannak a veszélyei"- mondta.

Vízbe esett egy jelenet kedvéért Fotó: Bielik István - Origo

Biztos benne, hogy nagy sikere lesz a sorozatnak. "A regény írója, Fehér Béla egy zseniális fazon, született profi. Első olvasásra a legmeglepőbb a nyelvezet volt, arra gondoltam, hogy ez csak akkor értékes, ha pontosan adom vissza. Nem volt nehéz megtanulni, ahogy az ember olvasgatta, megszokta a stílust és ment a rögzítés. Egyet nem tudtam volna soha megtanulni, a sámán beszédét, ő ősmagyar nyelven beszél, nem is érteni, amit mond."

Hiteles kép a történelemről

A színész szerint az a fantasztikus benne, ahogy ír 1848-ról: nem mond véleményt, hanem bemutatja, mi lehetett. "Hogy látják az emberek a történteket? Mindenki máshogy, különbözőképpen: nincs egyetlen igazság, mindenki másként emlékezik vissza ugyanarra a történetre. A vihar kapujában is erről szól, egy gyilkosságot mind a négy szemtanú máshogy mesél el. Akkor hogy lehetne a történelmünket értelmezni? A látásmódon múlik. Az 1848/49-es szabadságharcot is lehet sokféleképp értelmezni, de a Kossuthkifli rátapintott valamire, ami közel állhat az igazsághoz."