Elindult az amerikai marsjáró

Vágólapra másolva!
2003. június 10-én, hazai idő szerint este nyolc óra körül - kétszeri halasztást követően - a MER-A amerikai marsjárót hordozó Delta II rakéta rendben felemelkedett a startasztalról. Ezzel az eddigi legkomplexebb amerikai marsprogram veszi kezdetét.
Vágólapra másolva!

Az Űrvilág űrkutatási hírportál jelenti (2003. június 10.):

20:00 - Miután a rossz időjárás miatt a MER-A marsjáró startját először vasárnap, majd hétfőn is elhalasztották, a szondát hordozó Delta-II rakéta pár perccel ezelőtt végre rendben felemelkedett a startasztalról. Ezzel - sokak reménye szerint - az eddigi legkomplexebb amerikai marsprogram veszi kezdetét. Amennyiben a pályára állás hosszú folyamata sikeres lesz, akkor a MER-A (más néven "Spirit", azaz szellem, szellemiség) 2004 januárjában a Gusev-kráterben fog landolni, s ott elsősorban víz és esetleges életnyomok után kutat.

További információk és képek a startról az Űrvilág összeállításában! Látogasson az Űrvilág űrkutatási hírportálra időről időre, mert az éjszaka folyamán - Magyarországon még soha nem látott módon - folyamatosan nyomon követik a pályára állást!