A halaknak is lesz napjuk

harcsa
Harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón
Vágólapra másolva!
A Magyar Haltani Társaság javaslatára a Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete közös döntést hozott arról, hogy Magyarországon 2017-től kezdve minden év március 20. legyen a halak napja.
Vágólapra másolva!

A jeles nap elsődleges célja a halak további népszerűsítése, mert még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségük indokolna. Központi eseménye az a konferencia lesz, amelyre a média képviselőinek jelenlétében 2017. március 20-án délelőtt kerül sor a Magyar Országos Horgász Szövetség székházában, ahol felkért előadók szólnak majd a halak jelentőségéről és a népszerűsítésüket célzó akciókról.

E napon és naptári környezetében valamennyi halakkal kapcsolatban álló szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok fontosságára megbecsülésére.

Harcsa (Silurus glanis) a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón Forrás: MTI/Komka Péter

A társaság szeretne ehhez minél több partnert találni a magyar halgazdálkodás, a kutatás-fejlesztés, a haltermelés, az akvakultúra, a rekreációs célú halfogás, a horgászsport, a horgászturizmus, az akvarista tevékenység, a vendéglátás, a könyvterjesztés, a halfogyasztást népszerűsítő gasztronómia, vagy éppen a dietetika, illetve a halból származó gyógyhatású készítmények és táplálékkiegészítők gyártása területén.

A halak napja alkalmat teremt a közös fellépésre vizeink és halaink bölcs hasznosítása érdekében.