A padláson rejtőzött ennek a rejtélyes egyiptomi múmiának a feje

múmia
A kétezer éves múmia feje egy padláson rejtőzött
Vágólapra másolva!
Az angliai Kentben egy lakás padlásán találtak rá egy ókori egyiptomi múmia fejére. A most végzett CT-vizsgálat során kiderült, hogy egy legalább 2000 évvel ezelőtt élt nőhöz tartozhatott. A Canterbury Christ Church Egyetem kutatói szerint a fejet a 19. században egyfajta emléktárgyként hozhatták Egyiptomból.
Vágólapra másolva!

A Canterbury Christ Church Egyetemen készült első röntgenfelvételek szerint a fej egy felnőtt nőhöz tartozott, ám egy részletesebb CT-vizsgálatot is végeztek, hogy többet megtudjanak. A Maidstone Kórházban végzett analízis előzetes eredményei azt mutatták, hogy

a durva étrend megviselte a nő fogait, de a nyelve jól megőrződött.

A kutatók szerint a bal orrlyukában és a múmia gerinccsatornájában egy ismeretlen anyagból készült cső található, és egyelőre nem világos, hogy ősi vagy újabb eredetű. A tudósok úgy látják, hogy az agyat a mumifikációs folyamat során távolították el. A fej eredete azonban még mindig rejtély, amelyet egy üvegvitrinben ajándékoztak a Canterbury Múzeumok és Galériák gyűjteményének.

A kétezer éves múmia feje egy padláson rejtőzött Forrás: https://www.sciencealert.com/ct-scans-reveal-details-of-a-decapitated-egyptian-mummy-head-found-in-an-british-attic

– mondta James Elliott, a Canterbury Christ Church Egyetem diagnosztikai radiográfiai oktatója és a Maidstone és Tunbridge Wells NHS Trust vezető radiográfusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A viktoriánus időkben az ehhez hasonló tárgyakat emléktárgyként hozták Egyiptomból, és valószínűleg nemzedékekről nemzedékekre öröklődött.

A fejet egy férfi találta meg, aki a testvérétől örökölte a házat. Utóbbi valószínűleg egy „Dr Coates" nevű férfitól kapta valamikor a huszadik század elején vagy közepén, de ennél több részlet nem áll rendelkezésre.

– mutatott Elliott, a vizsgálat vezetője. – Az adatok felhasználásával a fej háromdimenziós replikáját és az arc lehetséges rekonstrukcióját is megtervezhetjük.

Hozzátette: a CT-technológia fejlődése teszi lehetővé, hogy egyre több részletet ismerjenek meg az ókori egyiptomi hagyományokról.