Újabb cápatámadás történt a Bahamákon

bikacápa
A Bahamákon különösen gyakori a bikacápa (Carcharhinus leucas), amit potenciálisan az egyik legveszélyesebb cápafajnak tartanak a szakértők
Vágólapra másolva!
Alig egy hónappal a tavaly decemberben történt halálos kimenetelű incidens után, ismét cápatámadás történt a népszerű üdülőhelyen, a Bahama-szigeteken.
Vágólapra másolva!

A gyermekkorú áldozat szerencsére túlélte a támadást

Az első hírek szerint egy 10 éves amerikai kisfiú az áldozat, akire cápa támadt rá a Bahamák egyik turisták között különösen népszerű üdülőhelyén üdülőhelyén – írja az ABC News a helyi rendőrség közleményre hivatkozva. Az eset helyi idő szerint nem sokkal délután 4 óra előtt történt hétfőn a Paradise Island-en – közölte a Bahama-szigeteki Királyi Rendőrség az incidensről kiadott sajtóközleményében.

A Paradise Island a Bahamák legnépszerűbb nyarlóhelye Forrás: marriott.com

"Az előzetes jelentések arról szólnak, hogy a fiút a cápa a jobb lábán harapta meg, miközben részt vett egy vállalkozás, a Shark Tank által szervezett tengeri túrán a Paradise Island egyik helyi üdülőhelyén" - áll a közleményben. A fiút – aki az Egyesült Államokból, Marylandből érkezett a szüleivel a Bahamákra –, kórházba szállították, az állapota stabil – közölte a rendőrség hétfőn késő este. „Az eset kivizsgálása folyamatban van" - fűzte hozzá a rendőrségi szóvivő. A hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra az üdülőhely nevét, ahol az incidens történt.

Több fokozottan veszélyes cápafaj is él a Bahamák vizeiben

Legutóbb 2023 decemberében történt cápatámadás a Bahama-szigetek vizein. Ekkor egy 44 éves, szintén amerikai állampolgárságú massachusettsi nő esett cápatámadás áldozatául, miközben egy szörfdeszkán evezett. Az áldozat nem élte túl a balesetet.

Elszállítják a bahamai New Providence strandján halálos cápatámadás áldozatául esett amerikai nő holttestét Forrás: Sky News

A Floridai Természettudományi Múzeum nemzetközi cápatámadási adatbankjából (International Shark Attack File, ISAF) származó legfrissebb adatok szerint 2022-ben összesen öt ember halálát okozta világszerte nem provokált cápatámadás – egy incidens az Egyesült Államokban, kettő Egyiptomban, kettő pedig Dél-Afrikában történt.

A Bahamákon különösen gyakori a bikacápa (Carcharhinus leucas), amit potenciálisan az egyik legveszélyesebb cápafajnak tartanak a szakértők Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography/George Karbus Photography

A Bahama-szigetek vizeiben honos cápafajok közül

több is az emberre potenciálisan legveszélyesebb fajok közé tartozik,

így köztük a tigriscápa (Galeocerdo cuvier), a bikacápa (Cacrharhinus leucas), az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus), és a nagy pörölycápa (Sphyrna mokarran). A hétfőn történt incidenssel kapcsolatosan még nem közölték, hogy milyen faj okozhatta a tízéves fiút ért és szerencsére nem halálos kimenetelű balesetet.