Halálos cápatámadás áldozata lett egy nő a Bahamákon

bikacápa
A bikacápa egyike a legagresszívebb cápafajoknak
Vágólapra másolva!
Egy negyvenes éveiben járó amerikai nő halálos cápatámadás áldozatává vált a Bahama-szigeteki New Providence partközeli vizein – közölte a helyi rendőrhatóság.
Vágólapra másolva!

Rövid időn belül ez már a harmadik halálos incidens volt a Bahamákon

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a negyvenes éveiben járó bostoni illetőségű nő egy közeli rokonánál nyaralt az egyik New Providence-i luxusapartmanban. A halálos kimenetelű cápatámadás a Sandals Royal Bahamian szálloda strandján történt. A nő és a férje egy evezősdeszkán állva eveztek, amikor a cápa rátámadt a nő paddleboard-jára, aki az ütéstől a vízbe esett. A ragadozó többször is megharapta, amitől olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem tudták már megmenteni az életét.

Elszállítják a bahamai New Providence strandján halálos cápatámadás áldozatául esett amerikai nő holttestét Forrás: Sky News

A vízimentők megpróbálták újjáéleszteni, de nem jártak sikerrel, az áldozat a heveny kivérzés okozta sokkba halt bele. "CPR-t adtak az áldozatnak. A nőt azonban olyan súlyos sérülések érték a teste jobb oldalán, beleértve a jobb csípőjét és a jobb felső végtagját is, hogy már nem tudtak rajta segíteni" - mondta a rendőrségi szóvivő. Noha a cápatámadások igen ritkák a Bahama-szigetek vizein, de az elmúlt két évben ez már a harmadik halálos kimenetelű cápás incidens, ami a Bahamákon történt. Idén november 21-én egy 47 éves német nő tűnt el, miután búvárkodás közben cápával találkozott a Grand Bahamai West Endnél.

A most történt halálos incidens helyszínének környéke New Providence-nél Forrás: Sky News

A nő holtteste nem került elő, a hatóságok feltételezése szerint a német búvár cápatámadás áldozata lett. Egy 58 éves amerikai nőt pedig sznorkelezés közben érte cápatámadás még tavaly szeptemberben, ő szintén nem élte túl az incidenst.

A legnagyobb valószínűség szerint bikacápa okozta az áldozat halálát

A kihallgatott szemtanúk leírásából és az áldozatot ért sérülések jellegéből az elsődleges szakértői vélemény szerint bikacápa (Carcharhinus leucas) okozhatta a nő halálát. A Bahamák térségéből több halálos kimenetelű bikacápa támadás is ismert. A Floridai Természettudományi Múzeum cápatámadási adatbankjának (International Shark Attack File, IASF) szakértői szerint az elmúlt két évtizedben a búvárok számára szervezett etetéses cápalesek miatt a helyben honos nagy testű és potenciálisan az emberre is veszélyes cápafajok az embert hajlamosak a táplálékkal társítani, ami szerepet játszhat az egyébként ritka incidensekben is.

A bikacápa (Carcharhinus leucas)a harmadik legveszélyesebb cápafaj az ISAF statitsztikái szerint Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography/George Karbus Photography

A kékcápafélék-családjába (Carcharinidae) sorolt bikacápa az ISAF cápatámadási statisztikai kimutatása szerint az ember elleni halálos kimenetelű nem provokált támadások sorában a harmadik a nagy fehér (Cacharodon carcharias) valamint a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) után. A közepes-nagytestű bikacápa trópusi faj, amely világszerte elterjedt a trópusi-szubtrópusi öv tengerpartjain. (A Vörös-tengerben nem él, a szerk.) Partközeli életmódot folytat, tipikus elterjedési zónája az egészen sekély egy-két méteres mélységtől 30 méteres vízmélységig terjed.

Bikacápa úszik el szorosan az aljzat felett egy, a Bahamákon szervezett etetéses merülésen Forrás: Shark Diver

Mivel képes elviselni a sótartalom extrém ingadozását, ezért nagy előszeretettel beúszik a folyótorkolatok, valamint a lagúnák csökkent sós elegyes vízébe,

sőt, egész messze felhatolhat az édesvizű folyókban is.

Kedveli a sekély, zavaros vizeket, és akár a megfeneklés közeli egy méteres vízbe is kúszik. Az összes cápafaj között a bikacápának a legerősebb a harapása, ami a mérések szerint elérheti a 4,2 tonna/cm2 harapáserőt.

A bikacápa egyike a legagresszívebb cápafajoknak Forrás: Elter Tamás archívuma

Fűrészezett szélű fogai és roppant harapásereje miatt nagyon súlyos roncsolásos sérüléseket okoz a harapása ennek a különösen agresszív cápafajnak.