A halálba küldhetik a Marsra utazókat

Illustration of an astronaut in front of Mars 3d graphic artwork outer orbit cosmos cosmonaut gravity space black background spaceman person flying surface mission astronomical Horizontal ILLUSTRATION MAN ASTRONOMY ASTRONAUT PLANET MARS RED COLOUR CAST
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Emlékezetes élmény lesz a Mars-utazás a vörös bolygóra tartó asztronauták számára? A Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya alapján nem biztos, ugyanis nagy energiájú töltött részecskék fogják bombázni az űrhajósokat a hosszú út alatt. Ez komoly, hosszú távú agyi károsodásokat idézhet elő, ami demenciához és más kognitív károsodásokhoz vezethet – derült ki állatkísérletekből.
Vágólapra másolva!

„Nem jó hír ez azon asztronauták számára, akik 2-3 éves oda-vissza úttal számolnak a tervezett emberes Mars-misszió során – írta Charles Limoli, a Kaliforniai Egyetem kutatója a kiadott sajtóközleményben.

A nagy energiájú töltött részecskéknek való kitettség roncsolhatja a központi idegrendszert és olyan egészségi problémákhoz vezethet, amelyek még az űrutazás befejezése után is hosszú időn keresztül, akár egy egész életen át hatással lesznek az asztronauták életére. A negatív hatások közé tartozik az agyi teljesítmény csökkenése, memóriagondok, szorongás, depresszió, a döntéshozatali képesség romlása.

Károsodott a neurális hálózat

Az eredményeket a tudósok állatkísérletek során kapták. Hat hónapon keresztül bombázták a rágcsálókat nagy energiájú töltött részecskékkel, és azt találták, hogy az állatoknál agykárosodás lépett fel, a neurális hálózat jól kimutatható sérüléseket szenvedett.

Mindez kognitív hanyatláshoz, viselkedési zavarokhoz, tanulási és memóriaproblémákhoz vezetett.

Mindemellett a szakemberek azt is megfigyelték, hogy a rágcsálóknál bekövetkezett változások negatívan érintették az úgynevezett félelem-kioltás folyamatát is. A félelem-kioltás azt jelenti, hogy az egyén fokozatosan alkalmazkodik az egyre nagyobb szorongást keltő szituációkhoz, megszokja azokat, így a pánik idővel elmúlik.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sciepro/Science Photo Library

A megelőzés jelentheti a megoldást?

A Nemzetközi Űrállomás dolgozóinak nem kell olyan veszélyektől tartania, mint a Mars felé igyekvőknek. Ugyan hosszú időn át a világűrben tartózkodnak, ám az ISS legénysége a Föld mágneses terén belül marad, ami valamennyire védelmet nyújt a kozmikus sugárzástól.

Az eredményt mindenféleképpen figyelembe kell venni egy hosszú távú űrutazás előkészítése, az űrhajók tervezése során. Sajnos nehéz vagy éppen lehetetlen feladat lesz teljes védelmet találni a mindenen áthatoló nagy energiájú töltött részecskékkel szemben. A megoldás a megelőző terápiákban, farmakológiai stratégiákban rejtőzhet, amelyekkel a sugárzás káros hatásait ki lehet küszöbölni.