A kávéivók ritkábban kapnak epekövet

Amerikai kutatók 46 ezer személynek tíz éven át végzett megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé gátolja az epekő képződését.

A felmérésben részt vevő személyek 40 és 75 év közöttiek voltak, és függetlenül attól, hogy volt-e valaha epekövük, a kávézási szokásaikat kérdezték meg tőlük. A statisztikai kiértékelés szerint azoknak, akik napi két-három csésze kávét fogyasztanak, 40 százalékkal kisebb az esélyük epekő képződésére.

Az eredményt nem befolyásolja a kávé elkészítésének módja, vagyis mindegy, hogy valaki presszókávét, filteres vagy instant kávét iszik. Ebből az következik, hogy a védőhatás a koffein bizonyos mennyiségére vezethető vissza. Ezt támasztja alá, hogy a koffeinmentes kávét (valamint a teát és kólát) fogyasztók körében ezt a kedvező hatást nem észlelték.
(Neue Zürcher Zeitung)

(ÉT)