Ritka szép videó a Napon történt robbanásról

Vágólapra másolva!
A NASA napkutató műholdja, a Solar Dynamics Observatory az egyik leglátványosabb felvételt készítette el a Napon történt hatalmas robbanásról.
Vágólapra másolva!

2012. augusztus 31-én egy hatalmas gázhíd felrobbant, illetve részben összeomlott a Nap légkörében. A gázhíd anyagának egy része kidobódott a világűrbe (koronakitörés), 500 km/s sebességgel. Az eseményt igen részletesen örökítette meg a Solar Dynamics Observatory űrszonda az ultraibolya tartományban.

A vörös színű filmrészlet közel 3 órás időtartamot fed le. A filmen nagyszerűen látszik a nap felszíne fölé nyúló hatalmas anyagnyúlvány (filament) felrobbanása, illetve összeomlása

Az esemény során kidobódott napanyag a Spaceweathwer.com űridőjárási hírportál előrjelzése szerint szeptember 3-án éri el a Földet, és erős geomágneses viharokat is kiválthat magasabb földrajzi szélességeken (azaz a sarkokhoz közelebb).

Az ilyen alakzatok, az úgynevezett protuberanciák csillagunk felszíne felett lebegő gázhidak, vagy más néven filamentek. Ezek nagy méretű mágneses hurokrendszerek, amelyek viszonylag instabilak. Előfordul, hogy felrobbanak, azaz anyaguk jelentős része a benne lévő mágneses erővonallal együtt kilökődik a Napból.