Szingliktől a sznob nyugdíjasokig - szezon előtti sípálya ajánló

Vágólapra másolva!
Nyakunkon a síszezon, nagyjából ilyenkor kezdődik a sítúrák szervezése, vagy legalábbis a szemezgetés az ajánlatok és a helyszínek között. Hová menjünk, ha a barátnővel, családdal, baráti társasággal indulnánk síelni és mit válasszanak a yuppie-k, a nyugdíjasok és az egyetemisták?
Vágólapra másolva!

Baráti társaságoknak, csapatépítőknek

Karintia legnagyobb és legmodernebb sírégiója, a Nassfeld-Hermagor. A mintegy 280 hektáron a tökéletes karbantartott sípályák választéka a kezdőknek ideális lejtőktől a világkupa lesiklópályáig terjed. A pályák 80 százaléka a legmodernebb kabinos felvonókkal és komfortos ülőfelvonókkal érhető el, maximális kényelmet nyújtva így az üdülővendégeknek.

Forrás: [origo]

Itt található az Alpok egyik leghosszabb megvilágított sípályája, a maga 2,2 kilométerével. A tröpolachi parkolóból a panoráma kabinokkal 12 perc alatt lehet feljutni 1900 méter magasra.


A Cube

Aki a sízés után még éjszakában nyúlóan bulizni is akar, a néhány éve elkészült hipermodern és meglepő Cube nevű szálláshelyet ajánljuk, ami a nevéhez méltóan egy nagy üveg kocka. A szállodában minden este zenekarok és dj-k lépnek fel, a hotel teljes területén van wi-fi és csak néhány lépés a lift.

Csajozós terep munka utáni hétvégére

A Schladming- Dachstein régió Ausztria egyik legnagyobb és legelegánsabb síparadicsoma. A sícentrumhoz tartozó Dachstein-gleccser az év nagy részében sízhető, a többnapos síbérletek a gleccserre is érvényesek, ezen kívül az ún. "amadé" sícentrumokba is (Salzburger Sportwelt, Hochkönig és Gasteinertal).

Forrás: [origo]

A sícentrum előnye, hogy viszonylag közel van Magyarországhoz, ha reggel indulunk, délután már síelhetünk. A városban temérdek a szálláslehetőség, akkor sem kell kétségbe esni, ha kedden döntünk úgy, hogy csütörtökön indulunk. A helyi információs irodában perceken belül találnak nekünk szállást. A Planai felvonótól sétatávolságra lévő apartmanok már 20-30 eurótól foglalhatók személyenként és éjszakánként. A városban több étterem, szórakozóhely, kocsma van és a városi fürdő kifejezetten színvonalas. Külön élmény, hogy a szaunából a hóval borított teraszra léphet ki az ember, ahonnan gyönyörűen látszanak a Planai kivilágított sípályái.

A Planai-felvonó közvetlen közelében lévő vadonatúj és elegáns Hotel Aqi-tól minden lány elájul, ezt ajánljuk, ha villantani akarunk.

Fiatalos cégvezetőknek, szingli harmincas nőknek: Madonna di Campiglio

Vita nélkül ez a legelegánsabb olaszországi síterep és nemcsak azért, mert minden évben itt síel a Ferrari Forma 1-es csapata, bár a fiatal lányok körében ez sem utolsó motiváció. Madonna di Campiglio és a közelben fekvő Pinzolo sípályáin hosszú a síszezon és a pályák is. Aki szereti a hosszú siklásokat, de annál kevésbé a felvonózást, annak mindenképp ki kell próbálnia a Brenta-Dolomitok gyöngyszemét. Arra vigyázzunk, hogy milyen pályára siklunk - ha nem vagyunk elővigyázatosak, sífutópályára is keveredhetünk.

Az Adamello-Brenta Park szívében fekvő Madonna di Campiglio amellett, hogy már-már kényelmetlenül elegáns, az egyik legszebb síparadicsom is egyben, ahol mindig garantált a vastag hótakaró és a legjobb minőségű pályák. Ugyan drága a síbérlet és a szállás is, megéri ellátogatni a minőségi sít kedvelőknek. A szállások közül persze vannak olcsóbbak is - ezt megtehetjük Madonnán, ellátás nélküli 8 fős apartmanban már heti 39 800 forintért, vagy a szomszédos Carisoloban, ahol jóval mérsékeltebb árakat találunk, mint a felkapott síparadicsomban, ahová világsztárok járnak minden évben. Aki a magasabb árfekvésű szállásokat választaná, az szemezgethet Madonna di Campiglio központi terén is. A sétálóutca közvetlen közelében, egymás mellett találhatók a többcsillagos szállodák, magas árakkal, luxuskiszolgálással.

Felvágós yuppie-knak: Engelberg

Aki arra használja a téli sítúrát, hogy felvágjon a szomszédnak, vagy a rokonoknak: lám, én a válság kellős közepén is penge helyre megyek síelni, mindenképpen olyan helyet kell választania, amit lehetőleg senki sem ismer. A svájci Alpok szívében lévő Engelberg ilyen, ráadásul kellően drága és sznob.

Egy átlagos egyhetes két személyes sítúra árából Ausztriában kis túlzással dupla annyi időt síelhetünk. A hely viszont kétségtelenül gyönyörű: közel 3 ezer méterről indulnak a pályák a Titlis csúcsáról és a gleccser miatt akár még áprilisban is síelhetünk itt.

Fotó: Vass László [origo]

Spórolós egyetemistáknak

Az egyetemista lét szerves része a szlovákiai sítábor. Ilyenkor a legfontosabb két szempont, hogy minél olcsóbb legyen és ne is kelljen sokáig buszozni, hogy este még meglegyen a szükséges becherovka-bevitel. A két legnépszerűbb síterep a közelsége miatt kedvelt Donovaly és a Chopok északi oldalán lévő Jasná. Utóbbi már igazi síterep, tehát aki a két esti berúgás között esetleg sportolni is akar, itt megteheti.

Forrás: [origo]

Az utóbbi években Donovaly is szépen fejlődik, egyre több a szálláslehetőség, de a hétvégéken még mindig elég nagy a tömeg, nem ritka a sorban állás a liftek előtt. Az üzemeltetők ezt úgy próbálják enyhíteni, hogy növelik a liftek kapacitását.

Forrás: [origo]

Donovalyban összesen 16 felvonó működik, a pályák hossza összesen kb. 11 kilométer. Esténként 9 óráig pedig kivilágított pálya is működik. A városka is folyamatosan fejlődik - mára már van OTP bankautomata és pénzváltó is. Donovaly nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is - a maga 30 kilométeres pályájával. A világ számos országából érkeznek látogatók a minden évben itt megrendezésre kerülő szánhúzó versenyre. Donovalyban egy két csillagos szállodában, 100 kilométerre a felvonótól 51.400 forintért szállhatunk meg, keddtől csütörtökig, a szállást lefoglalhatjuk egyedi bontásban is.

Sítúra a gyerekkel: Semmering

Közelsége miatt ez a magyarok legkedveltebb osztrák síterepe és a rövid utazás gyerekekkel is kitűnő célpont. A semmeringi hágó végénél, 800-1640 m-en fekszik a síterület, ahol hóágyúzott, szépen karbantartott pályák fogadják a sízőket. Hóbiztosabbnak mondható, mint Hirschenkogel, árban nagyjából azonos vele. Minden korosztálynak ajánlható. Apres Ski: jéghoki, korcsolyapálya, szauna, szolárium, uszoda, tenisz, szánkópálya. A 2007/2008-as szezonra Stuhleck összesen 15 hóágyút vásárolt, így az új hatüléses lift melletti pályák is hóágyúzhatóvá válnak. Nagy fejlesztések a 2008/09-es szezonban várhatóak, amikor a felső csákányos liftet lecserélik egy ülőliftre. A legkisebbek a Semmi's Kinderland nevű remek terepen gyakorolhatnak, ahol ráadásul ingyen szállítja őket a varázsszőnyeg-felvonó.

Forrás: [origo]

A felvonó völgyállomásától indul egy 8 kilométer hosszú, klasszikus nyomvonallal ellátott sífutópálya (2 kilométer könnyű + 6 kilométer közepesen nehéz szakasz), ami meghosszabbítható a Dürrgraben területén Steinhaus am Semmering felé. Az 5 kilométer hosszú, igazán családbarát természetes szánkópálya minden korosztály kedvence. Szánkókölcsönzés a stuhelcki felvonónál és a Sport Buchebner üzletben. További szórakozási lehetőségek: snow tubing pálya, lovasszán kirándulások, teniszcsarnok, sportlövészet, jégteke, túli túraútvonalak

Idősebbeknek: Rogla

A szlovén sípályákat elsősorban a nyugalmat kedvelő sízőknek ajánljuk, így gyakorlatilag bármelyik síterep vonzó lehet az idősebb korosztály számára. Fekvése és szépsége miatt Roglát szemeltük ki, amely Szlovénia egyik legjobban kiépített sícentruma, ahol a sízés mellett/után/helyett számos sportolási lehetőség vár a pihenni vágyókra, ezen kívül két bébipálya is kedvez a családosoknak. A hegy lábánál található a híres Zrece termálfürdő, ahol nyitott és zárt medencék és speciális termálkezelések kényeztetik a vendégeket.

Kalandvágyóknak ajánljuk a sípályáktól 250-500 méter távolságban elhelyezkedő bungalókat. Egy hat éjszakás szállást kihozhatunk akár 40.700 forintból is, ha hat fős szálláshelyet választunk. A turnusok vasárnaptól vasárnapig tartanak, és a szállásokhoz plusz összegért kérhetünk egyéb szolgáltatásokat.

Bevállalósoknak, extrémeknek

A sítúra szervezésekor aligha ugrik be az első lehetséges helyszínek között Bosznia-Hercegovina. Pedig Szarajevótól néhány kilométerre egy adottságaiban tökéletes, infrastruktúrájában érthetően lepattant sícentrum várja a kalandvágyó sízőket és snowboardosokat. Az 1984-es téli olimpia síszámainak otthont adó Jahorináról van szó.

Forrás: [origo]

Bár a síterep nincs olyan messze mint mondjuk a legközelebbi francia pályák, az autópályák fájó hiánya miatt 8-10 órát kell autózni, mire ideér az ember.

Forrás: [origo]

Cserébe viszont szinte mindig napsütéses pályák, március végéig hóbiztos síterep várja a magyar síelőket, ráadásul errefelé a tömeget is csak hírből ismerik a lifteknél, a helyi sörök, meg a csevapcsicsa pedig már önmagában megéri a fáradtságos utazást.

Forrás: [origo]

Mivel a szervezés nem egyszerű ebben az esetben, Jahorinára érdemes igénybe venni a profik segítségét. Vannak olyan magyar irodák, amelyek kifejezetten erre a síterepre specializálódtak és decembertől márciusig szerveznek hosszú hétvégéket ide.