Európai túraútvonalak: mutatjuk a legjobbakat

Európai túraútvonalak
A Trossachs Nemzeti Park, láttérben a Loch Lomond
Fotó: Cultura Creative via AFP
Vágólapra másolva!
Miközben egyre többen ülnek repülőre egy hétvégi városlátogatásra, és sok népszerű úti cél teszi ki a megtelt táblát, érdemes egy picit lassítani a tempón. Az alábbi európai túraútvonalak végigjárásával tömeg és stressz nélkül élvezhetjük az utazást.
Vágólapra másolva!

Az utazás lassítása soha nem volt még fontosabb. A túlturizmus és a több repülés nemcsak stresszes, de környezetkárosító is lehet. Éppen ezért az utazást néha vissza kell vinni az alapokhoz – egy túrabakancs, egy hátizsák és egy térkép. Mutatunk megfontolásra néhány olyan többnapos túrát, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy új kapcsolatot teremtsen a világgal, hogy felfrissítse magát, és békés pillanatokat éljen át a legjobb európai túraútvonalak bejárásával.

Európai túraútvonalak
A legjobb európai túraútvonalak bejárása új értelmet ad az utazásnak
Fotó: Thomas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezek az európai túraútvonalak felejthetetlenné teszik a nyaralást

A kolosszális, 4300 kilométert lefedő England Coast Path, amelyet 2022 óta az Egyesült Királyság királyáról neveztek el, egy életre szóló vállalkozás azoknak, akik minden lépést meg akarnak tenni rajta. A jó hír az, hogy könnyen szakaszokra bontható, ahol északnyugati, északkeleti, keleti, délkeleti és délnyugati régiókat lehet felfedezni.

Akár Cornwall zord, magas szikláit és gyönyörű öbleit, akár Suffolk és Norfolk csendes tájait nézi, csupán néhány nap alatt bárki felüdül ezen az legendás útvonalon.

Karhunkierros Trail, Finnország

A finn Lappföld téli úti célként ismert a varázslatos sarki fénnyel és a lenyűgöző ősi számi kultúrájával. Itt található a 82 kilométeres Karhunkierros Trail is, amely Finnország legismertebb hosszú távú túraútvonala.

Európai túraútvonalak
Lappföldet nyáron is érdemes kipróbálni
Fotó: Olivier MORIN / AFP

Ez egy olyan ösvény, amelyet a legjobb nyáron lehet felfedezni, amikor az éjszakák fényesek és az erdők zöldellnek. Az ösvény a lappföldi Sallában található Hautajärvi faluban kezdődik, és a kuusamói Rukatunturi-fellnél ér véget. Négy napig tart az időjárástól függően, amely gyorsan változhat. Az Oulanka Nemzeti Parkon áthaladva egy igazi vadonban érezzük magunkat, ahol pisztrángok ugrálnak ki a folyókból, a hiúzok és a rozsomákok pedig a fenyők között mászkálnak. 

Hyssna Trail, Svédország

Nyugat-Svédország csendes szépségét lehet megcsodálni ezen a 40 kilométeres, kétnapos túrán. Egy körkörös útvonalon Hyssna 12. századi templomától indul, amely busszal mindössze 40 perc alatt elérhető Göteborgból.

Az ösvény magas bükkerdőkön halad keresztül, és lehetőséget kínál egy frissítő megmártózásra a Lilla Hålsjön-tóban, ahol van egy külön fürdőhely. Az útvonal jól ki van táblázva, rengeteg piknikhellyel és jól felszerelt kempinggel. Azok számára, akik valamivel nagyobb luxusra vágynak, ott van a Hyssna Forest Resort, ahol az ötcsillagos nyaralóházak saját szabadtéri zuhanyzóval, hatalmas ablakokkal és ágyakkal rendelkeznek.

Túrázós nyaralásra vágyik? Szlovénia is remek választás!

Nem meglepő, hogy a Slovenia Mountain Trail annyira népszerűvé vált. Ez a lenyűgöző, mintegy 616 kilométeres útvonal az ország északkeleti részén fekvő Maribortól egészen Ankaranig, az Adriai-tenger partjáig halad. Bár mindez egy menetben, 28 napon keresztül extrémnek tűnhet, kisebb részekre bontható.

Vannak utak a Pohorje-hegység erdőin és őslápjain vagy a Júliai-Alpokon keresztül, amelyek nagy része a gyönyörű Triglav Nemzeti Park részét képezi. 49 különböző hegyi menedékhely közül lehet választani, és azok, akik végigmennek a teljes túrán, 23 hegyet másznak meg.

John Muir Way, Skócia

Az Egyesült Államokban a „nemzeti parkok atyjaként” ismert Muir a túraszenvedélye miatt hozta létre a Sierra Clubot, vitathatatlanul Amerika legfontosabb környezetvédelmi szervezete, valamint gondoskodott arról, hogy a Yosemite-völgy védett státuszt nyerjen.

Európai túraútvonalak
A Trossachs Nemzeti Park, háttérben a Loch Lomond
Fotó: Cultura Creative via AFP / Photo by Sara Monika / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP

Nem csak az Egyesült Államokban állítanak emléket Muirnak. Hazájában, Skóciában a John Muir Way parttól partig húzódik, a Firth of Clyde-i Helensburgh-től Dunbarig, Muir szülőhelyéig a Firth of Forth-on. A 215 kilométeres útvonal megtétele körülbelül 10 napot vesz igénybe, és áthalad a Loch Lomondon és a Trossachs Nemzeti Parkon, valamint Skócia legmegkapóbb és alulértékelt vidékein.

Vikosz-szurdok és Gamila-hegy, Zagoria, Görögország

Zagoria távoli és gyönyörű hegyei vitathatatlanul Görögország legjobban őrzött titkai. Az ország északnyugati részén megbújva látványos túrázást kínálnak tömeg nélkül. A csúcs kétségtelenül a Vikosz-szurdok, amely a Guinness Rekordok Könyve szerint szélességéhez képest a világ legmélyebb szurdoka.

A sziklák helyenként 1350 méteresek. Nyáron barangolni lehet a száraz medrében, ilyenkor sok zergét lehet látni, amelyek átszökkennek a sziklafalakon. A Trekking Hellas háromnapos túrát kínál, beleértve a szurdokot, és lehetőséget ad egy hegyi menedékre a közeli Gamila-hegyen.

Erdélyi-középhegység, Románia

A tágabb Kárpát-hegység részét képező Erdélyi-középhegység betekintést nyújt Európa azon részébe, ahol az idő még mindig lassan telik, és az életmódot átitatják a hagyományok. A fenséges dombokon és a végtelennek tűnő erdőkön át túrázva vándorsólymokat láthatunk, amelyek a magasban keringenek, miközben a farkasok és az európai barnamedvék lábnyomaival találkozhatunk. A Much Better Adventures például négynapos hótalpas túrát indít télen a régióban, ahol a vendégek helyi családoknál szállnak meg.

A Camino Francés, Franciaország és Spanyolország

A nemzetközi turistautak közül kiemelkedik a Camino de Santiago, amely Európa leghíresebb zarándokútja, és az északnyugat-spanyolországi Galícia régióban, Santiago de Compostelában ér véget. Állítólag itt vannak eltemetve Szent Jakab apostol maradványai. Hagyományosan zarándokok indultak ide otthonaikból Európa-szerte, de mostanra a túrázók többféleképpen járhatják be a Caminót, akár Spanyolországon belül, akár Portugáliából vagy Franciaországból.

Európai túraútvonalak
A Camino Európa leghíresebb zarándokútja
Fotó: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Camino Frances a legnépszerűbb útvonal, amely a franciaországi St. Jean-ból indul, majd Pamplonán és Leonon vezet át, mielőtt Santiagóba érkezik. A teljes útvonal hét hetet vehet igénybe, vagy az utolsó 100 kilométert Sarriától hat-hét nap alatt lehet megtenni.

Alta Via Uno, Dolomitok, Olaszország

Az olaszországi Dolomitok a kontinens egyik legzordabb és legbámulatosabb hegyvonulata. Azok, akik készek a kihívásra, az északi Dobbiacótól a déli Bellunóig túrázhatnak egy 120 kilométeres útvonalon, amely kilenc napig tart.

Az ösvény sziklás kiemelkedéseken kúszik fel, miközben körös-körül szaggatott, hóval borított csúcsok emelkednek ki. A régió menedékhelyei éjszakai pihenőhelyeket kínálnak a vendégeknek, akik regenerálódhatnak egy újabb nehéz nap előtt.

Érdemes időt szánni a Passo Falzarego környékének felfedezésére, ahol az I. világháború alatt csatákat vívtak. Egyes szakaszokon drótkötelek segítik a gyalogosokat a nehéz terepen való átkelésben. A túrázóknak jó formában kell lenniük az extrém túrahelyen, de az élmény felejthetetlen.

Engadine Panorama Trail, Svájc

A svájci nyár a valóra vált álom azoknak, akik szeretnek túrázni. A meleg hőmérséklettel, a vadvirágos rétekkel és a zord Alpokkal ez egy ideális hely a meneküléshez a hétköznapok elől.

Míg sok útvonal magasan a hegyekben vezet, az Engadine Panorama Trail nyugodtabb. Ideális kezdőknek vagy azoknak, akik kevésbé megerőltető dolgokra vágynak. Az 55 kilométeres útvonal az ország délkeleti részén Zernezből indul, hagyományos falvak és csillogó tavak mellett vezet, amelyen minden fordulóból lenyűgöző kilátás nyílik az alpesi hegyekre. A kőszáli kecske gyakran észrevehető, amint magasan a jól kitáblázott ösvények fölé mászik.

Tour du Mont Blanc, Franciaország, Olaszország és Svájc

Kevés olyan többnapos túra van Európában, amely jobban megmozgatja a képzeletet, mint a Tour du Mont Blanc. Ezen az útvonalon 11 nap alatt 170 kilométert lehet megtenni, és három országot – Franciaországot, Olaszországot és Svájcot – érinti, miközben Nyugat-Európa legmagasabb hegye körül halad.

Európai túraútvonalak
A Tour du Mont Blanc útvonalon közel 200 kilométert lehet megtenni
Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Ugo Padovani

A jó hír az, hogy a dolgok rendkívül jól meg vannak szervezve, néhány mérföldenként vannak ivókutak és menedékházak, utóbbiakat azonban a nyári főszezonban előre le kell foglalni. Les Houches falujából az óramutató járásával ellentétes irányban haladva fantasztikus kilátás nyílik a Mont Blanc-ra.

Rota Vicentina halászösvény, Portugália

A dél-portugáliai Alentejo és Algarve régióban lévő Rota Vicentina talán kevés túrázónak jut eszébe a nagy kínálatban, de a 225 kilométeres Fisherman's Trail, amely az Atlanti-óceán partvidékéhez vezet, emlékezetes alternatívát kínál.

A halászok által használt útvonalakat követve, hogy elérjék az óceánt, ez az ösvény homokos ösvényeken és magas sziklacsúcsokon halad, a sétálóknak pedig meg kell küzdeniük a széllel és a változó időjárással. A jutalmat az azúrkék víz és festői panorámák jelentik, nem beszélve arról, hogy a tengeri levegő felfrissít.

Laugavegur túraútvonal, Izland

A télen megközelíthetetlen Laugavegur túraútvonal július és szeptember között nyílik meg, és a világ minden tájáról Izlandra vonzza az túrázókat. Tájképe semmihez sem hasonlítható a Földön. A vidéket gleccserek és vulkánok formálták, ahol végtelenül kicsinek érzi magát az ember.

Izland számokban:

  • Lakosság: 364 260 fő
  • Terület: 102 928 km²
  • Népsűrűség: 4 fő/km²

Az 55 kilométeres útvonalat a legjobb négy nap alatt megtenni, időt hagyva a kihívásokkal teli terep leküzdésre és a gyönyörködésre a látványban. A legfontosabb attrakciói közé tartozik a Landmannalaugar geotermikus forrásaiban való fürdés, a Brennisteinsalda színes lejtői és a Hvanngil buja völgye feletti séta.

Hat menedékház és kapcsolódó kemping áll rendelkezésre, de előre kell foglalni, vagy jelentkezni egy vezetett túrára, mivel az út forgalmas lehet.

Sheep's Head Way, Cork, Írország

Írország nem szűkölködik a buja, szélfútta tájképekben. De csak kevés ér fel a Sheep's Head Way 93 kilométeres útvonalához Corkban, amely a megye és az ország legdrámaibb partvidékét érinti.

Bantry városából indulva a Sheep's Head-félszigetre és annak világítótornyához tart, ahonnan kilátás nyílik a tomboló, ragyogó kék Atlanti-óceánra, a Beara- és a Mizen-félszigetre. Maga az útvonal hat napot vesz igénybe, de van lehetőség lerövidíteni, vagy kevésbé megterhelő, egynapos túrákat választani, ha az időjárás kissé elvadul. Ami a világ ezen varázslatos részén gyakran meg is esik.