Magyar áldozata is van a luxori hőlégballon-balesetnek

egyiptom, luxor, hőlégballon, baleset, A hőlégballon kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant, a balesetben 19 külföldi turista életét vesztette
Vágólapra másolva!
Kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant kedden egy hőlégballon az egyiptomi Luxorban. A rajta tartózkodó 21-ből 18 ember életét vesztette, magyar áldozata is van a balesetnek.
Vágólapra másolva!

Magyar áldozata is van a keddi luxori hőlégballon-balesetnek - jelentette be a luxori kormányzó. Ezzat Szaad azt mondta, hogy kilenc hongkongi mellett francia, brit, belga, magyar és japán áldozata is van a balesetnek. Egyéb részletet nem közölt. A magyar áldozatról szóló hírt délután a magyar Külügyminisztérium és az egyiptomi egészségügyi minisztérium is megerősítette. A magyar külügy azt írta, hogy "a konzuli szolgálat haladéktalanul megkezdte a szükséges lépések megtételét".

Egy biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy a balesetnek összesen 18 halálos áldozata van. Két brit turista és a légi jármű egyiptomi kormányosa élte túl a katasztrófát. Mind a 18 holttestet megtalálták.

A Blikk szerint a 34 évesen elhunyt Gy. Zsuzsanna brit párjával nyaralt Egyiptomban egy hétig, és a baleset másnapján indultak volna haza. A férfi is életét vesztette a balesetben.

Forrás: MTI/AP/Hagag Szalama
A hőlégballon roncsa. Több képért kattintson a fotóra!

A 21 embert szállító hőlégballon a Nílus nyugati partja fölött, körülbelül 300 méteres magasságban volt, amikor kigyulladt, felrobbant, majd egy cukornádültetvényre zuhant.

Azt egyik szemtanú azt mondta a Guardiannek, hogy úgy hét emelet magasságból többen kiugrottak az égő kosárból. A lap szerint a két túlélő britnek kritikus az állapota, azonnal kórházba szállították őket. A balesetet szintén túlélő egyiptomi pilóta 10-15 méter magasságból ugrott ki.

"Ez borzalmas, egyszerűen borzalmas" - mondta sírás közben a hőlégballonozást szervező cég egyik alkalmazottja az AFP-nek. "Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, és mi volt a baleset oka" - mondta.

A hajnali hőlégballonozás népszerű programnak számít Luxorban, sokan így látogatják meg a Királyok Völgyét. Ám a balesetek sem ritkák: 2009-ben például 6 turista sérült meg Luxorban, amikor a hőlégballonjuk nekiment egy mobiltelefon-átjátszó toronynak. Annak a balesetnek az is volt az oka, hogy túl sokan tartózkodtak a járművön.

A balesetről amatőr felvétel is készült: