A Déli-sarkra akar síelni egy magyar lány

Wynne-Hughes Veronika Antarktisz
Vágólapra másolva!
Két és fél évnyi hajóstoppolás után Norvégiában készülne fel a kéthónapos útra.
Vágólapra másolva!

Különleges expedícióra vállalkozik jövő novemberben Wynne-Hughes Veronika, akinek édesapja angol, édesanyja magyar:

első magyarként szeretne egyedül elsíelni az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig.

Ezzel ugyan nem ő lenne az első magyar, aki eljutott a Déli-sarkra, hiszen Bátori Krisztina és Ács Zoltán ezt már teljesítette 2005-ben, ám ők az utolsó szélességi fokot, azaz körülbelül 111 kilométert tették meg síelve. A kontinens széléről ez még egy magyarnak sem sikerült.

Ócenánok után gleccserek

Veronika jelenleg épp hajóstoppal járja körül a Földet, útjáról az Origo utazás rovatának is többször beszámolt (cikkeit itt találja) Most azt tervezi, hogy hazarepül, és novembertől kezdi meg az egyéves fizikai felkészülést az AntarcTripnek elnevezett útra, többek között norvégiai gleccserjáró tanfolyamokon.

Az 1140 kilométeres távot a Herkules-öböltől körülbelül két hónap alatt szeretné megtenni, napi 10-12 órát síelve.

Eközben 60 kilogrammos szánt húzna maga után,

és háromszori készletutánpótlást kapna. Bár az Antarktiszon a november-decemberi hónapok időjárása számít a legjobbnak, a 20-30 km/h-ás szél és az akár mínusz 40 fokos hideg komoly próbatételt jelent.

Adományért szuvenír

Az út finanszírozására Veronika egy közösségi oldalon szeretné összegyűjteni a szükséges 85 ezer fontot (30,5 millió forint). Ez magában foglalja az engedélyeket, a felkészítő tanfolyamokat, az utazást, a felszereléseket és azok szállítását, a biztosítást és a műholdas kommunikációt. Az adományokért különböző ajándékokat kapnának az adakozók.

A sárga útvonalon menne végig Veronika Forrás: Wynne-Hughes Veronika

Az AntarcTrippel Veronika azt szeretné megmutatni, hogy kellő elszántsággal a különleges képességekkel nem rendelkező emberek is képesek arra, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el. A kockázatokról pedig elmondta, hogy a legkönnyebb útvonalat választotta magának, csak a sarkpontig megy, és háromszori készletutánpótlást kap.

Szavazzon!

Ön mit gondol Veronika tervezett útjáról?