Mezítláb sétáltak a tengerparton, gusztustalan betegség lett belőle

Horogféreg Kanada
Vágólapra másolva!
Rémálom a romantikus nyaralásból.
Vágólapra másolva!

Rémálommá vált a nyaralása egy kanadai párnak a Dominikai Köztársaságban. Eddie Zytner és Katie Stephens egy hetet töltött Punta Canán az IFA Villas Bavaro Resort nevű üdülőhelyen, és egy romantikus sétára indultak mezítláb a tengerparti homokon.

Amikor azonban visszatértek szállásukra nagyon viszketett a lábuk.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Ekkor még azt gondolták, valami biztos megcsíphette őket, és hamarosan elmúlik a viszketés. Az azonban nem akart elmúlni, sőt egyre csak fokozódott. Amikor hazaértek Kanadába, már fájdalmas duzzanatok keletkeztek a lábfejeiken és lábujjaikon.

Két orvossal is konzultáltak, akik nem tudták megmondani a betegség okát.

Egy harmadik viszont sikerrel diagnosztizálta a kórt: horogféreg (Ancylostoma duodenale) támadta meg a fiatal párt – írja a CTV News.

A horogféreg meleg, nedves éghajlatú országokban elterjedt, olyan talajon, amely ürülékkel szennyezett. Az olyan strandokon például, ahol sok kutya szaladgál, könnyen előfordulhatnak ezek a paraziták. A horogféreg lárvája a székletben fejlődik, majd

emberbőrrel érintkezve azonnal befúrja magát.

A vérárammal a tüdőbe kerül, onnan a légutakba, a szájba, majd lenyelve a vékonybélben fejlődik ki 8-13 mm hosszúra, ahol ivaréretté válik, és többnyire egy-két évig él.

A vékonybélhez kapcsolódó horogférgek Forrás: Wikipedia/CDC's Public Health Image Library

A horogféreg egyébként nem ritka parazita. Becslések 570-740 millió közöttire teszik a vele fertőzött emberek számát. A legtöbb fertőzés Afrikában, Amerikában, Kínában és Délkelet-Ázsiában történik. Ha ilyen tengerparton járunk, nem célszerű mezítláb sétálni a homokban, de ha már igen, az alatt a szint alatt tegyük, amit a tengervíz nemrég már átmosott – írja a Telegraph.