Vágólapra másolva!
Kalkulátorral segítené az átlépési döntés meghozatalában a magán-nyugdíjpénztári tagokat a Stabilitás Pénztárszövetség, miközben úgy vélik, hogy keveseknek érheti meg racionálisan a maradás. A szövetség az Európai Bizottság elnökétől kért segítséget, és felszólította Schmitt Pált, hogy a hétfőn elfogadott törvényt küldje előzetes normakontrollra.
Vágólapra másolva!

"A magán-nyugdíjpénztárak egy olyan egységes kalkulátort dolgoznak ki, amelynek segítségével mindenki egyénileg is ki tudja majd számítani, hogy az állami rendszerbe történő átlépés vagy a maradás éri meg jobban" - jelentette be Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Juhász Istvánné szerint az első, teszt jelleggel lefuttatott számítások azonban azt mutatják: igen kevés embernek érheti meg racionálisan, pusztán a számok alapján úgy dönteni, hogy marad a pénztárában. Ők elsősorban a közvetlenül nyugdíj előtt állók és a magas jövedelemmel rendelkezők lehetnek.

A főtitkár szerint azonban azok, "akik hisznek abban, hogy a diszkriminációellenes európai uniós jogszabályok alapján a pénztárban maradók néhány év múlva, akár visszamenőleg is visszakaphatják a most elvont nyugdíjjogosultságukat, mindenképpen maradjanak".

Juhászné szerint a szigorított költségelszámolási szabályok miatt jelentős létszámleépítések és összeolvadások várhatók a szektorban, de az előzetes jelzések alapján még így is több pénztár fennmarad.

Európai Bizottság, Schmitt Pál, Alkotmánybíróság

A Stabilitás Pénztárszövetség az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében", egyben felszólította Schmitt Pált, hogy a hétfőn elfogadott törvényt küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságra - közölte a szövetség. Hozzátették, hogy ha a köztársasági elnök aláírja a törvényt, megtámadják azt az Alkotmánybíróságnál.

A Stabilitás közleménye szerint súlyosan diszkriminálják azokat, akik maradnának a magán-nyugdíjpénztáraknál. A törvény értelmében ugyanis, aki 2011. január 31-ig nem nyilatkozik arról, hogy nem kíván visszalépni az állami rendszerbe, az automatikusan odakerül, de később nincs lehetősége a magán-nyugdíjpénztárakhoz visszatérni. Szerintük adminisztratív akadályt jelent a maradóknak, hogy nekik 2011. január 31-ig személyesen kell nyilatkozatot tenniük arról, hogy fenn kívánják tartani magánpénztári tagságukat, amire "csak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 33 ügyfélszolgálatán lesz lehetőség".