Folytatódik a Veres - Járai adok-kapok

Vágólapra másolva!
"Fél éve mondom: Magyarország 2008-ra képes teljesíteni a feltételeket. Ennél maradok." - idézi Veres János pénzügyminisztert több európai lap. Közben Járai Zsigmond az euró bevezetéséhez nélkülözhetetlen, mielőbbi reformokat sürgetett egy csütörtöki konferencián, hangsúlyozva, hogy sokan nem mondanak igazat a helyzetről.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság és számos európai ország is bírálja a magyar pénzügy- és gazdaságpolitikát, de a budapesti kormány ennek ellenére reálisnak tartja az euró 2010-es magyarországi bevezetését - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Fél éve mondom: Magyarország 2008-ra képes teljesíteni a feltételeket. Ennél maradok." - közölte Veres János pénzügyminiszter több európai lap, köztük az FAZ munkatársával beszélgetve.

Veres alaptalannak tartva visszautasította az EU-pénzügyminiszterek körében, illetve az Európai Bizottságban felmerült mérlegeléseket, amelyek szerint a magas magyar államháztartási deficit miatt csökkentenék az EU strukturális alapjából származó, Magyarországnak szánt juttatásokat - derül ki a német lap csütörtöki számában megjelent cikkből. Egyik pénzügyminiszter sem javasolta a kifizetések felfüggesztését - mondta a magyar pénzügyi tárca vezetője.

Veres bizakodóan úgy nyilatkozott, hogy Magyarország a helyes úton jár. Magyarország az előtt a választás előtt állt, hogy várjon-e évekig az EU-juttatásokra, vagy saját erőből finanszírozva kezdjen hozzá az ország infrastruktúrájának ambiciózus korszerűsítéséhez. A korszerűsítéssel az ország vonzóbbá válik a külföldi befektetők számára. Az általános forgalmi adó és a jövedelemadó felső kulcsának a csökkentése középtávon szintén szárnyakat ad majd a növekedésnek. A jövő évre a kormány 4 százalékos növekményt vár. A kiadások csökkentésével és pótlólagos állami bevételekkel Magyarország eléri a 2008-ra kitűzött célokat. "Sohasem mondom azt, hogy a deficitet Brüsszel miatt kell csökkentenünk, a hiány csökkentése saját jövőnk érdekében áll" - nyilatkozta a Veres János.

Járai Zsigmondnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének közelmúltban tett borúlátó kijelentéseivel kapcsolatban a pénzügyminiszter leszögezte: "Járai az előző kormány pénzügyminisztere volt. Mostani kijelentései gyakran politikai színezetűek".

Az euró bevezetéséhez mielőbbi reformokra van szükség, olyanokra, amelyeket a magyar gazdaságban az euró bevezetése nélkül is végre kellene hajtani - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön egy budapesti konferencián. A szükséges reformokat nem lehet halogatni - hangsúlyozta.

Sokan kritizálják mostanában a jegybankot azért, hogy konfliktusos az MNB kommunikációja - mondta Járai. "Nem az MNB kommunikációja konfliktusos, hanem a helyzet maga. Sokan nem mondanak igazat a helyzetről, ez árt az országnak, és az a szenzáció, ha valaki igazat mond" - jegyezte meg a jegybank elnöke.