Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

chaperonok
A chaperon a stresszfehérjék funkciójára utaló angolszász elnevezés (magyarul: dajkafehérje). A chaperonok segítenek a frissen született fehérjék betekeredésében, illetve segítik az elromlott fehérjék visszatekeredését. A fehérjék mellett más, kis molekulatömegű anyagok is képesek kifejteni a chaperonhatást.

denaturálás
Az a folyamat, amelyben a fehérje (RNS vagy DNS) a sejtben felvett, általában minimális energiájú állapotát elveszti. A denaturálás során a molekulaszerkezet megbomlik és eredeti tulajdonságai elvesznek.

detergens
Olyan molekula, amelyben egyszerre megtalálható a hidrofil és a hidrofób rész. A detergens a hidrofób részével a vízbe került hidrofób anyagokhoz tapad és a felszínükön hidrofil réteget képez. Ezáltal a hidrofób anyagok vízoldhatóvá válnak. Detergens hatású anyagok a mosószerek is.

endoplazmatikus retikulum
Az eukarióta sejtekben található membránrendszer, amely a szekrécióra kerülő, illetve a plazmamembránba jutó fehérjék felkészítését végzi. A durva felszínű endoplazmatikus retikulumhoz riboszómák kötnek. Az endoplazmatikus retikulum folytatása a sejtmag membránja. A retikulum lipidhólyagok cseréjével összeköttetésben áll a Golgi-rendszerrel és a plazmamembránnal is. Az endoplazmatikus retikulumban szintetizálódik a sejt lipidjeinek döntő része.

Golgi-rendszer
Az eukarióta sejtek legtöbbjében megtalálható olyan membránrendszer, mely a szekrécióra szánt vagy a plazmamembránba kerülő fehérjék felkészítésének végső szakaszában vesz részt. A Golgi-rendszer az endoplazmatikus retikulum, a plazmamembrán és a lizoszómák közötti fehérjeforgalmat irányítja.

hidrofil, hidrofób
A hidrofil (vízkedvelő), illetve a hidrofób (víztaszító) anyagok a polaritásukban különböznek egymástól. A hidrofil anyagok polárosak, azaz bennük az elektromos töltések megoszlása nem egyenletes. A hidrofób anyagok apolárosak, azaz egyenletes töltéseloszlásúak. A hidrofil anyagok vízoldhatóak, a hidrofób anyagokat apoláros oldószerekben lehet csak feloldani.

hősokkfehérje
A stresszfehérjék azon csoportjai, amelyeknek a sejt felmelegítése (hősokk) után fokozott szintézise figyelhető meg.

katalízis
Az a folyamat, amikor egy anyag (a katalizátor) úgy gyorsítja meg a kémiai reakció sebességét, hogy csak átmenetileg vesz rész a reakcióban, és a reakció végén változatlan formában megmarad.

lipidek
Az elnevezés olyan hidrofób és hidrofil alkotóelemeket egyaránt tartalmazó, szerves molekulákból álló, népes családot jelöl, mely zsírsavakat, zsírokat, olajokat, membránalkotó lipideket és más hidrofób oldószerben oldódó anyagokat (például szteroidok, lipidoldékony vitaminok stb.) egyaránt tartalmaz.

lipoproteinek
Azoknak a vérben keringő fehérjéknek az összefoglaló neve, amelyek fő feladata a lipidek szállítása.

peroxiszóma
Az eukarióta sejtek sejtszervecskéje, amelyben különböző oxidatív folyamatok játszódnak le.