Ínséges idők várnak a választásokig a méhekre: lenyírták a füvet a Rákos-patak partján

Vágólapra másolva!
Vége a méhek évekig tartó zuglói habzsi-dőzsijének a Rákos-patak mentén. Legalábbis június 9-ig, az önkormányzati választásokig biztosan, mert a napokban lenyírták a füvet a patak partján. Odalettek az évekig szépen fejlődő méhlegelők.
Vágólapra másolva!

Évekig szép, sárga, oktató jellegű táblákkal adták a helyi nagyérdemű tudtára, hogy nem a patakparti vegetáció iparszerű elhanyagolásáról, a fűnyírás költségeinek megspórolásáról, csak varázslatos méhlegelők létrehozásáról van szó. Hadd röppenjen ezer és ezer színes bogár a virágos réten.

A méhek ridegtartásának azonban egyelőre vége, a választás napjának közeledtével felülíródott minden korábbi magyarázat. 

Ember- és kutyabaráttá varázsolták a korábban elhanyagolt részeket, ahol jó egy-másfél méteres magasságba nőtt a sűrű gaz.

S most végre az is kiderült, hogy nem arról van szó, hogy barátságos otthont varázsolnak a méheknek, egyszerűen pénzt akartak spórolni azzal, hogy lemondtak a patakpart gondozásáról.

rákos patak, 14. kerület, méhlegelő
 

A falánk hártyásszárnyúak valószínűleg azzal is beérnék, ha a patakparti meredek rézsűt hagynák érintetlenül, és valamiféle gondozásban részesülnének az út menti füves részek. Amelyeken a nyírás után jól láthatóan százszámra hevernek az odahajított italos palackok, dobozok. Sokan azért nem tennének nagy pénzt rá, hogy a fűnyírás nyomán napvilágra került szemetet hamar elszállítják. Pedig igény az lenne rá.

 

Mint ahogy talán arra is, hogy a XIV. kerületben is nagyobb hírverést csináljanak a TeSzedd! önkéntes szemétszedési akciónak. 

Idén sikerült jól eltitkolni az eseményt, hogy még véletlenül se tudják meg a vállalkozó kedvű zuglóiak, hogy hol és mikor van lehetőségük környezetük rendezettebbé tételére, hol kaphatnak szemetes zsákokat, kesztyűket és egy-egy pohár italt.

Mert sehol sem voltak kitéve az erről szóló felhívások, hirdetmények, és az interneten is csak évekkel korábbi beszámolókat olvasni az önkéntes szemétszedési akcióról. Persze az apró lépéseknek – például a fűnyírásnak – is lehet örülni.

rákospatak, szemét, 14. kerület, méhlegelő
 

Azon persze nem szabad csodálkozni, hogy a zuglóiak jó része azért imádkozik, hogy fél évente legyen önkormányzati képviselő választás, mert akkor – foglalta össze sokak véleményét egy kommentelő a közösségi oldalon – „tényleg lenne fejlődés. De ez az öt év így nagyon hosszú. Öt évente csupán 2-4 hónapban van aktivitás, a maradék négy és háromnegyed évben legfeljebb a kerületi adók fajtái és összegei fejlődnek.”

De azok legalább szépen, egyenletesen.