Van egy hely, ahol már fizetnek azoknak, akik feljelentik a tilosban parkoló autósokat

Vágólapra másolva!
Svédországban egy alkalmazás segítségével lehet feljelenteni a tilosban parkolókat, fizetnek is érte.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a svéd Uppsala városában lehet használni a Scout Park nevű alkalmazást, amellyel a civil járókelők feljelenthetik a tilosban parkoló autókat. Az alkalmazást fejlesztő cég ismertetője szerint bejelentést 16 év feletti, svéd állampolgárok tehetnek egyszerű módon - írta a Kreszvaltozas.hu.

Az alkalmazást elindítva fotót készítenek a tilosban parkoló járműről, fontos, hogy látszódjon a rendszám. A helyadatokat az alkalmazás társítja a képhez, majd eljuttattja a parkolási társasághoz (ebben az esetben a helyi parkolási rendszert üzemeltető Parkiashoz). A bejelentések fogadásához és kezeléséhez az applikációt fejlesztő Erik Englund elmondása szerint megegyezést kötöttek a Parkiasszal.

A beérkező „feljelentés” alapján elindulnak a társaság ellenőrei a helyszínre, erről értesítést kap a bejelentő. És itt jön a csavar a dologban: 

ha jogos a „feljelentés” és büntetés lesz a dologból, akkor a bejelentő 100 korona (3400 forint) jutalékot kap.

A Scout Park applikáció mögött álló vállalkozás vezérigazgatója nemrég bejelentette, hogy Svédországban szeretnének terjeszkedni. Az nem ismert, hogy a kiosztott büntetésekből a vállalkozás milyen összegű jutalékot kap. Englund szerint 

nem “rendmánia” adta az alapötletet, hanem az, hogy sok ember juthasson könnyű fizetéskiegészítéshez.