Eladó a világ legdrágább ingatlana - valóban meseszép

Chateau d’Armainvilliers
Vágólapra másolva!
452 millió dollár - ennyibe kerül a világ legdrágább ingatlana, amely egy franciaországi kastély. A kastély Párizs melletti található, korábban volt a Rothschild család és a marokkói király tulajdonában is.
Vágólapra másolva!

Ez a palota az elképesztő ára miatt már most a világ egyik legdrágább otthona. A Mansion Global ingatlanportál értesült először a hírről, miszerint döbbenetes áron, 452 millió dollárért hirdettek meg egy Párizs melletti kastélyt, amely a Rothschild család egyik tagjának és a marokkói királynak is volt már a tulajdonában. 

A Rothschild Archívum szerint az egekbe szökő árban nem csak az ingatlan, hanem az ehhez kapcsolódó évszázados történelmi emlék is beleszámít. Az ingatlan az 1100-as évekből származik, amikor Armainvilliers kastélyként ismert középkori erődítmény volt. Miután a francia forradalom alatt részben elpusztult, az 1800-as évek közepén helyreállították, majd 1877-ben Edmond de Rothschild vásárolta meg, aki a kastélyt egy modern épülettel helyettesítette, és a területet valamivel kevesebb mint 620 hektárról jóval több mint 9.700 hektárra növelte. A Chateau d'Armainvilliers egyébként mindössze 48 kilométernyire van az Eiffel-toronytól. 

A kiterjedt ház jelenlegi külsejének nagy része a Rothschildok tulajdonlása alatt készült, beleértve a meredeken hajló tetőszerkezetet, és a felső emeleteken lévő fagerendákat, amelyek némi hasonlóságot mutatnak az angol házak stílusával. 

Edmond 1934-ben bekövetkezett halála után a kastély a fiára szállt, aki szintén a fiára örökítette azt. Ez a férfi aztán az 1980-as években eladta a birtokot a néhai II.Hasszánnak, Marokkó királyának. 2008-ban, jóval a király 1999-ben bekövetkezett halála után II. Hasszán fia 214 millió dollárért eladta a Chateau d'Armainvilliers-t "egy közel-keleti tulajdonosnak", aki soha nem használta azt. 

A ma már több mint 2.500 hektáros területen fekvő pazar ingatlan eladásáért Ignace Meuwissen felel, aki a Whisper Auctions, a luxusingatlanok árverésére specializálódott cég társalapítója. 

A főépületben nem kevesebb mint 100 szoba, három lift, 17 mesterlakosztály, és különböző marokkói dizájnelemek - például mennyezeti motívumok és díszes lámpatestek - találhatók. 

A hatalmas birtok további 36 egyéb épülettel is rendelkezik, köztük 50 lóistálló, személyzeti lakások és parkoló is. De van itt török fürdő és fodrászat is. 

A világ legdrágább ingatlanának jelenlegi rekordtartója, XIV. Lajos palotája, ami majdnem 300 millió dollártért kelt el 2015-ben.