Nagy Márton fontos bejelentést tett az autósoknak: A kormány vizsgálja a benzinárat, a Mol nem tartja be a megállapodást

benzinkút, üzemanyag, illusztráció,
Fotó: Shutterstock/jaboo2foto
Vágólapra másolva!
Nem zárta ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány a jövő heti ülésén visszahozza a 2022 decemberében megszüntetett benzinárstopot. A KSH ugyanis közölte a régiós üzemanyagárakat, amelyek valóban alacsonyabbak a hazai áraknál. A tárcavezető jelezte, több lehetőség is a kormány asztalára kerülhet, ezek között említette az árrés csökkentését.
Vágólapra másolva!

Jövő szerdán fogja megvizsgálni a kormány, be kell-e avatkoznia amiatt, hogy a hazai üzemanyagárak 20-30 forinttal magasabbak az uniós átlagnál – mondta egy más témában tartott sajtótájékoztatón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt követően, hogy a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közölte a régiós összehasonlítását az üzemanyagárakról. A kormány korábban ettől tette függővé, hogy belenyúl-e az üzemanyagpiac működésébe, miután az elmúlt időszakban olyan mértékben emelkedett a benzin és a gázolaj ára, ami már a kormány ingerküszöbét is átlépte.

Tavaly szeptemberben abban állapodott meg Nagy Márton és a Mol képviselője, hogy a kereskedők legalább a régiós középmezőny szintjére csökkentik az üzemanyagárakat, ám az utóbbi időben elcsúsztak innen az árak. Nagy Márton korábban a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, hogy a kormány türelme is kezd elfogyni, de hogy ne legyen vita arról, hogy pontosan mi is a régiós átlag, a KSH-t bízták meg mint független, objektív szervezetet, hogy alakítsa ki ennek módszertanát. 

A KSH most közölt adatai alapján jogos volt a kormány aggodalma, ugyanis a benzin esetében 3, míg a gázolaj esetében 5 százalékkal vannak magasabban a magyar árak a régiós átlaghoz képest.

Előzőleg 7-9 százalékos eltérésről beszélt a miniszter, így nagy kérdés, hogy végül visszahozza-e a kormány a benzinárstopot. Nagy Márton nem zárta ki ennek lehetőségét, de jelezte, hogy számtalan beavatkozási mód van a kormány birtokában, akár az árrés terhére is.

Behívatás

Nagy Márton a múlt héten behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. A tárgyaláson a felek áttekintették a belföldi üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb. A közlemény szerint jelenleg a benzin 644 forintba, a gázolaj 658 forintba kerül literenként, vagyis a régiós átlagnál mintegy 7-9 százalékkal drágább mindkettő.

A miniszter felhívta a figyelmet arra a korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. Ennek alapján figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a vállalásaikat. Hangsúlyozta: határozott elvárás, hogy az üzemanyagáraknak - teljesítve a megállapodást - a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük. Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére vonatkozólag - olvasható a közleményben.