Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia vezérelte térdműtétről szólt a mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada egyik első híre a Delta című műsorban - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.
Vágólapra másolva!

Bíró Ada a műsorban beszámolt arról a robotról, amely nagy pontossággal végzett sikeres műtéteket a Semmelweis Egyetem (SE) Ortopédiai Klinikáján. Az egyetem azt tervezi, hogy hamarosan meg is vásárol egy ilyen robotot - közölték.

Már hat robotvezérelt térdprotézisműtétet hajtottak végre a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján

 - ismertették. Az új generációs mozgásszervi robot előnyének nevezték, hogy a műtétet már előre, mesterséges intelligencia segítségével tervezi meg. A robot globális tudását használja, vagyis a világban eddig elvégzett beavatkozások valamennyi információjából képes válogatni, miközben mindvégig a beteg sajátos anatómiájához, igényeihez igazodik. Bejek Zoltán az SE Ortopédiai Klinikájának egyetemi docense a műsorban elmondta: a robot a mesterséges intelligencia segítségével a világon képződő összes műtéti adatot rögzíti és egy központi rendszerben tárolja. 

Bíró,Ada,Delta,Duna,mesterséges,intelligencia,műsor
Ő Bíró Ada

Tehát bárhol végeznek ilyen műtétet, az adatokat összegyűjti, tárolja és tanul belőlük.

A robot ezek alapján tanácsokat tud adni az orvosoknak, hogyan operáljanak, miként végezzék el még pontosabban a műtéteket. A beszámolóban kitértek arra, hogy a hagyományosan végzett ortopédiai műtéteknél előfordulhatnak 2-3 milliméteres eltérések, amelyek akár életre szóló panaszt is okozhatnak a betegeknek. Az úgynevezett CORI robottal végzett beavatkozások azonban legfeljebb fél millimétert tévedhetnek. Bejek Zoltán hangsúlyozta: az a tapasztalatuk, hogy az így végzett műtét után nagyon jól mozog a betegek térdízülete, és a néhány műtét utáni tapasztalat alapján sokkal gyorsabbnak tűnik a felépülésük.