Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt, de a magyar kormány megvédi a gazdákat

Vágólapra másolva!
Nagy István agrárminiszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt, a bejelentett intézkedések miatt pedig nehéz helyzetbe kerülnek a magyar gazdák is. Emiatt a magyar kormány öt pontból álló csomagról döntött, amelyekkel sikeresen tudja majd megvédeni a termelőket.
Vágólapra másolva!

Nagy István szerint soha ilyen mértékű zöldideológiai befolyásolási kísérlet nem érte még az EU-t, mint most. A Green Deal, úgy gondolja, hogy egy hatástanulmány nélküli diktátum volt a gazdáknak, miközben éppen Brüsszel járult hozzá a túlkínálathoz, az alacsony termelői árakhoz, valamint a termelési költségek drasztikus emelkedéséhez.  A kormány viszont felveszi a harcot Brüsszel ellen ezen a területen is, ebben az esetben egy öt pontból álló csomaggal. Magyarország importkorlátozást vezet be Ukrajnával szemben és teljes körű bejelentési kötelezettség a Nébih felé. A kormány döntése értelmében 2026-ig meghosszabbítják az ötszázalékos agrárhitel felvételének lehetőségét, valamint 90 százalékban támogatják az üzemanyagáfát.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken további részleteket is megosztott. Bejelentette, hogy a kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött. 

Számszerűsítve, a kormány a konstrukciók számára 2026-ig további 45 milliárd forintot biztosít.

A miniszter szerint a háború és Brüsszel elhibázott döntései következtében az agráriumban is válság alakult ki, a több mint ezerszeresére emelkedett ukrán gabonaimport tönkretette az európai gazdák, termelők értékesítési lehetőségeit, ráadásul az elmúlt év történelmi mértékű aszálya az idei évben is a termelésmennyiség csökkenésével fenyeget. 

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter, miniszter, politikus, NagyMárton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A gazdák finanszírozási problémáinak megoldása, továbbá az agrárium támogatása érdekében a kormány 2024. június 30-ig kétféle Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciót (ASZK) is elérhetővé tett az ágazat szereplői számára, amely rendkívül kedvező kamat mellett biztosít forrást a gazdák számára:

  • a normál ASZK a nettó ügyfélkamata 1 havi BUBOR szintjével egyezik meg, 
  • míg a többlettámogatott ASZK 5 százalékos nettó kamatszinten érhető el, maximum 3 éves futamidő mellett.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók hitelkeretének kibővítése, így az agrárium teljesítményének támogatása ehhez járul hozzá.

Mint ismert, Brüsszel a háború kezdete óta sorra hozza meg az elhamarkodott, hibás, káros döntéseket. Ezek közül az egyik a génmódosított ukrán gabona az Európai Unióba történő beengedése volt. Brüsszel ugyanis úgy árasztotta el az EU-t az ukrán gabonával, hogy annak minőségét gyakorlatilag nem ellenőrizték. Ukrajnában ugyanis olyan mérgező anyagokat is használnak a mezőgazdaságban, amik Európában már régóta be vannak tiltva, viszont olcsók. Ennek köszönhetően a beáramló rossz minőségű ukrán gabona lenyomta az árakat, amely súlyos veszteséget okozott az Ukrajnával határos országok gazdáinak, hiszen először ide érkezett meg az árú. 

Brüsszel ráadásul hazudott is, hiszen kezdetekben azért engedték be az ukrán gabonát az unió határain belülre, hogy onnan a rászoruló afrikai országokba juttassák azt. Helyette az uniós piacot árasztották el, a valóban rászoruló országokba alig jutott el valami.

A botrányos intézkedés miatt számos országban sztrájkoltak a gazdák. Néhányan, köztük Magyarország is azonban gyorsan és hatékonyan lépett, és nem engedte be a rossz minőségű, mérgező ukrán árut az országba. Máshol viszont nem cselekedtek gyorsan, vagy leginkább sehogy sem. Felháborodott gazdák ezrei tüntettek a kontinensen annak érdekében, hogy Brüsszel ne az ukrán oligarchákat, hanem őket támogassa. 

Belgiumban traktorokkal vonultak a gazdák, mivel Brüsszel semmibe vette az érdekeiket: 

Franciaországban is elképesztő indulatokat váltott ki a gazdák kisemmizése: 

De Spanyolországban is nagy számban vonultak fel: