Tele van a pesti Városháza Gyurcsány embereivel, ők irányítják Karácsony Gergelyt

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergelyt 2019 óta gyakorlatilag egy Gyurcsány-árnyékkormány veszi körbe a Városházán. Az egész jelenség jól mutatja, hogy a főpolgármester semmilyen kérdésben sem tud önálló döntést hozni, mindenben a bukott kormányfő diktál neki. Megjelent a Városházán Draskovics Tibor, Tordai Csaba, Katona Tamás, Gál J. Zoltán, Szabó Zoltán és Mártha Imre is.
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje az elmúlt hetekben többször beszélt már arról, hogy Budapesten Gyurcsány Ferenc a főnök. 

 

Biztos, hogy Karácsony Gergely a megfelelő embereket nevezte ki a fővárosi pozíciókba? Draskovics Tibor, Katona Tamás, Gál J. Zoltán, Szabó Zoltán és a többiek. A Gyurcsány-kormányok államtitkárai és miniszterei sorakoznak a cégekben mindenfelé. Főpolgármester úr, nem Dobrev Klára körül alakult árnyékkormány, hanem itt a fővárosban, az ön segédletével

- hangsúlyozta korábban Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. 

Ők a legkeményebb gyurcsányisták

 

Összességében tehát hiába nyert Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választáson, Gyurcsány Ferenc teljesen körbebástyázta őt az embereivel a Városházán és a közgyűlésben is, ezért a főpolgármester szinte semmilyen komoly döntést nem tud meghozni a volt miniszterelnök jóváhagyása nélkül. A Gyurcsány-párt elnöke ráadásul nem akárkikkel, hanem a 2010 előtti világ bukott kádereivel, a politikai és gazdasági káosz emblematikus figuráival vette körbe az így kesztyűbábbá váló Karácsonyt. 

Az egyik legfontosabb Gyurcsány-helytartó a Városházán Gál J. Zoltán, a bukott miniszterelnök egykori kormányszóvivője lett. Gál J. volt Karácsony kampányának a vezetője, aki a mai napig felügyeli a főpolgármester munkáját, úgy tudni, még a Facebook-posztjait is ő írja. Hivatalosan a főpolgármester stratégiai főtanácsadója.

A másik legfontosabb pozíciót Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügyi, majd igazságügyi és rendészeti minisztere kapta meg. A hosszú évekig láthatatlanná váló Draskovics egy csapásra a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnöke lett.

Gyurcsány emberei Karácsony körül

– A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) felügyelőbizottságának az elnöke Élő Norbert, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja.

– Gyurcsány korábbi testőre, Handl Tamás a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója.

– Kolber István, Gyurcsány egykori regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli minisztere, Gyurcsány pártjának országos tanácsának az elnöke a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja.

– Katona Tamás, Gyurcsány korábbi pénzügyminisztériumi államtitkára, az Államkincstár elnöke a BKV Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

– Nemes Gábor, a Gyurcsány-párt XVI. kerületi önkormányzati képviselője a BKV Zrt. igazgatósági tagja.

– A korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, manapság viszont Gyurcsány pártjának színeiben politizáló Szabó Zoltán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottságának a tagja.

Gyurcsány bukott embere ad tanácsot Karácsonynak

Mellettük központi szerepet tölt be Karácsony mellett Tordai Csaba. Tordai Demszky kabinetfőnökeként kezdte, majd előbb Gyurcsány Miniszterelnöki Hivatalának államtitkára lett, majd Bajnai is megtartotta pozíciójában az ügyvédet. Ebben az időben ismerkedtek meg Karácsonnyal, aki tanácsadóként és cégvezetőként is alkalmazta a bukott közszolgát.

Bukását egyébként az okozta, hogy 2009-ben a Magyar Közlöny felelős kiadójaként egy tíz éve hatálytalan rendelkezést hagyott benne az Alkotmány szövegében.

Lehet az is, hogy nem véletlenül. Tordai nemcsak a baloldali kormányokhoz, de a Soros-birodalomhoz is ezer szállal kötődik, hiszen alapítója és társtulajdonosa volt a bevándorláspárti spekuláns által finanszírozott Átlátszónak, de kuratóriumi tagja is volt a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Alapítványnak is, és egy harmadik sorosista szervezetet is ő alapított a kormányváltás után: a Költségvetési Felelősségi Intézetet.

Tordai Csaba Forrás: Kontra

Gyurcsány emberei mindenhol

Ne feledkezzünk el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesről sem, aki 2002-től a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott, majd 2003 márciusától miniszteri tanácsadó a Miniszterelnöki Hivatalban. 2006 júliusától 2007 júliusáig a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke; ezt követően 2009 áprilisáig a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke volt (Kiss Péter volt ekkor a miniszter), majd 2009 áprilisától Bajnai kormányában (ekkortól a most már Gyurcsány-párti Molnár Csaba a miniszter) társadalompolitikai szakállamtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban.

A FENTIEKBŐL IS JÓL LÁTSZIK, HOGY KARÁCSONY ÖTÖDIK HELYETTESE IS EGYÉRTELMŰEN A RÉGI, MÁR EGYSZER A HATALOMBÓL KIBUKOTT, DE A VÁROSHÁZÁRA VISSZATÉRT GYURCSÁNY-BAJNAI-TÁRSASÁG EMBERE.

Karácsony mellett találjuk Böcskei Balázst is, aki 2019-től társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadó. Mint arról korábban beszámoltunk, a Gyurcsány-párt brüsszeli delegációja éppen cégét, a RESPUBLICA Elemző Kutató és Tanácsadó Kft.-t bízta meg tanulmányok elkészítésével és egyéb szolgáltatások nyújtásával. A 2017-es alapítású vállalkozásban Böcskei egyedüli tulajdonos, és ő az ügyvezető is.

Czeglédy Csaba, a baloldal táskás embere, éppen bilincsben 
Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mindemellett könnyen lehet, hogy a jogerősen elítélt ügyvédnek, a Gyurcsány családdal zavaros pénzügyi kapcsolatban levő Czeglédy Csabának az irodáját is foglalkoztatja a főváros. 

Milliárdos Gyurcsány-fióka

 

Mindezek mellett pedig ott van Mártha Imre is. Mártha Imre édesapja, dr. Mártha Imre orvosként dolgozott Záhonyban, majd Mándokon. 1994 őszén, tehát már a balliberális koalíció idején, az SZDSZ képviselőjelöltjeként indult, és nyert mandátumot utóbbi település önkormányzatában.

Fia pedig a harmadik MSZP-SZDSZ-kormány idején, a Gyurcsány-korszakban vállalt komoly szerepet, amelynek értékeléséhez érdemes felidéznünk a szabad demokrata tézist, miszerint az állam rossz tulajdonos.

Erre volt példa, amikor 2006-ban az állami MVM kereskedelmi igazgatójaként jelentős veszteségekről Mártha Imre adott számot, miközben a külföldi tulajdonú áramszolgáltatók nagyot kaszáltak. Mártha magyarázkodásáról a Világgazdaság 2006. február 9-ei száma is beszámolt: ”Emlékeztetett azonban (Mártha Imre – a szerk.), hogy cége az ártörvény és a hatályos rendeletek szerint kötötte árameladási szerződéseit, ezektől nem tud eltérni. Emiatt tavaly is jelentős vesztesége keletkezett, s komoly deficitre számít az idén is. Eddig sikertelenül próbált új szerződéseket kötni az áramszolgáltatókkal, miközben e kontraktusok kötöttségei miatt tavaly és várhatóan cége az idén is nagy veszteséget könyvel el.”

A második Gyurcsány-kormány idején, 2006. augusztus 1. napjától új közüzemi nagykereskedőn keresztül történt Magyarország közüzemi villamosenergia-ellátása.

Az MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. augusztus 1-jei hatállyal megkezdte tényleges működését, vezérigazgatója pedig Mártha Imre lett.

2007-ben komoly problémát okozott a villamosenergia-rendszer számára a klímaberendezések terjedése, miközben a gyurcsányi megszorítások jócskán megemelték a rezsiköltségeket is. Mártha Imrének volt javaslata, a Népszabadság 2007. június 14-ei számában arról beszélt, hogy „külföldi példák alapján azt javasolná a lakossági fogyasztóknak, hogy a napi csúcsok idején (reggel 8 és este 9 között, de leginkább estefelé)

ne kapcsolják be azokat a nagy áramfogyasztó berendezéseket, amelyek működtetése elhalasztható más napszakra is.

Ha kimegyünk egy helyiségből, kapcsoljuk le a villanyt, a ventilátort, a számítógépet” – szólt a vezérigazgatói tanács. 2006 és 2010 közötti időszakban 61,5 százalékkal emelték a háztartási energiaárat, a baloldali kormányzás nyolc esztendeje alatt pedig duplázódott az áramár.

Mindeközben 2008-ban – tehát Mártha vezérigazgatói működésének első időszakában is – Gyurcsány cége,

a Motim egy 2007 decemberi megállapodás alapján az „elvileg legalacsonyabb” hazai, hivatalos aukción kialakult, nagykereskedelminek tekinthető árnál is olcsóbban vásárolhatott áramot.

2010 után az egyre többet politizáló cégvezér végül – már a Karácsony-Gyurcsány-féle fővárosi kinevezés előtt – a baloldali pártok közelébe került, mikor 2018-ban az MSZP, a Gyurcsány-párt és a Párbeszéd a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába jelölte, de az erről döntő parlamenti bizottság nem támogatta a jelölést.
Mártha fővárosi cégvezetőként nagyrészt luxuséletmódjával hívja fel a figyelmet. Legutóbb újabb több száz milliós ingatlant vett az Egyesült Államokban a Gyurcsány-fiókának is nevezett Mártha Imre. Karácsony embere most egy kizárólag milliárdosok számára fenntartott privát klubban kerített magának egy luxusvillát, ami már a negyedik nagy értékű ingatlana Floridában. 

Mártha Imre, Florida, közműcég
Mártha Imre a magánszigetén
Fotó: Origo 

A dollármédiát is lefizette a Gyurcsány-fióka

A dollármédiát is támogatja Mártha Imre az évente több millió forintos prémiumából

– derült ki korábban a 24.hu Della című, minapi podcastjából. A műsorban a Fővárosi Közművek vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy a tekintélyes összegekből olyan médiatermékeknek is juttat, amelyek nem kapnak állami hirdetést.

A Gyurcsány-fiókaként is emlegetett közművezér a fővárosi önkormányzat jelenlegi, csődközeli helyzete ellenére is helyesli a prémiumok osztogatását a fővárosi cégeknél, amire csak idén mintegy 300 millió forintnyi közpénz megy el.

Tehát azt a kérdést kell föltennünk, hogy akarjuk-e ezt a kollektívát úgy ösztönözni, hogy az a piachoz hasonlóan dolgozhasson. Ebből ki lehet venni a vezérigazgatót, csak mi az oka ennek, hogy kivesszük? Akkor a vezérhelyettesek, az osztályvezető kapnak prémiumot. Tehát akkor elindul a kérdés, hogy egy nyereséges, jól működő cégnek miért vesszük el a prémiumát

– fejtegette a közművezér.