Mutatjuk, idén hogyan irtják a szúnyogokat az országban

Vágólapra másolva!
A múlt heti esőzés kedvez a szúnyogoknak, ezért a héten öt vármegyében is lesz szúnyogirtás, méghozzá biológiai eljárással. A szakemberek repülőről, csónakból és földről és irtani fogják a lárvákat.
Vágólapra másolva!

A héten biológiai eljárással folytatódik a szúnyogirtás, amit a katasztrófavédelem irányít. A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen lesz gyérítés. 

A következő napokban a Tisza felső szakaszán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében repülőről fogják irtani a szúnyoglárvákat. 

Aedes, szúnyog, Dengue, láz,
Képünk illusztráció 
Fotó: Shutterstock/Niny2405 / Shutterstock/Niny2405

Vannak azonban olyan térségek, ahol az eső olyan szúnyogtenyészőhelyeket hozott létre, amiket könnyebb a földről elérni.

 Ilyenkor autóról, csónakból, vagy gyalogosan juttatják ki a csak a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a vízbe. 

Ezt fogják alkalmazni Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén – írja a Katasztrófavédelem

A korai tavasz miatt egyre több a szúnyoglárva a folyók mentén, egyes helyeken már kifejlett szúnyogok is vannak. A mostani, hűvösebb időjárás azonban lassítja a lárvák fejlődését, ami kedvez az irtásnak. A szúnyoglárvák ellen használt szer más élőlényre nincs hatással. 

Az Origo megírta, hogy tavaly rengeteg volt a szúnyog, idén pedig már el is kezdődött az irtásuk. A klímaváltozás miatt azonban az is lehet, hogy ki fognak pusztulni.