Rengeteg a szúnyog, tovább folytatódik az irtásuk

gyérítés KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ repülőgép szúnyogirtás
Szolnok, 2023. április 12. A Szemp Air Kft. repülőgépe biológiai szúnyoggyérítést végez Szolnok határában 2023. április 12-én. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
Hat vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés - írja a Katasztrófavédelem oldala.
Vágólapra másolva!

A héten 68 településen és Budapest XXI. kerületében lépnek fel a vérszívók ellen.

Csongrád-Csanád vármegye több településén és a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni. Kaposváron a múlt héten elmaradt kivitelezést pótolják.

A korábbi csapadékos időjárás következtében számos területen alakultak ki csípőszúnyog tenyészőhelyek. A folyók árterei, az állóvizek növényzettel benőtt szélei és a ház körüli kisvizek egyaránt ideális élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárvák számára.

Meleg időben akár egy hét alatt is képesek kifejlődni a vérszívók.

A Szemp Air Kft. repülőgépe biológiai szúnyoggyérítést végez Szolnok határában 2023. április 12-én Forrás: MTI/Mészáros János

A kifejlett szúnyogok ellen a települések belterületén védekeznek platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel. A készítményt finom permetként, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással - írja a Katasztrófavédelem.