Vizet szimatol a magyar csodafejlesztés a Holdon - videó

Puli Space eszköz.
A Puli Space földi prototípusa.
Fotó: Képkivágás
Vágólapra másolva!
A magyar Puli Space Technologies sikersztorija 2010-ben kezdődött és azóta is töretlenül haladnak előre. A kihívásokról és a magyarok űriparban való helyéről is kérdeztük Dr. Pacher Tibort, a Puli Space alapítóját és vezetőjét az Űrhajózás világnapja apropóján.
Vágólapra másolva!

Az április 12-ei, "Űrhajózás világnapja" apropóján szerveztünk egy videocast beszélgetést a magyar PULI Space projekt vezetőjével, Pacher Tiborral.

A magyar fejlesztésű mérőeszköz képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

Puli Space eszköz.
A Puli Space földi prototípusa.
Fotó: Képkivágás / VIDEA

A Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) egy rendkívül kicsi, mindösszesen 10x10x3,4 cm méretű, alig 40 dekagrammos detektor, amely képes felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészletet, amellyel nemcsak az űrhajósok vízellátását lehetne biztosítani, de a vízből kinyert hidrogén és oxigén rakéta üzemanyagaként is szolgálhat.

Pacher Tibor a stúdióban mutatta be a földi prototípust és mesélt az elkövetkezendő évek kihívásairól és a magyarok űriparban való helyzetéről. Elmondta, hogy a tervek szerint idén két vízszimatoló is elindul a Holdra novemberben vagy decemberben.

A cél a Hold déli sarkvidéke lesz, ami különösen nagy kihívást jelent a leszállás szempontjából.

Pacher Tibor mesélt az elmúlt évek kihívásairól, a Google Lunar XPRIZE versenyről és az eddigi sikerekről is. A teljes interjút itt tekintheti meg: