Megjelentek a Magyar Közlönyben a Kormányinfón bejelentett változtatások

Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Megjelentek a Magyar Közlönyben a Kormányinfón bejelentett változtatások. Az éjfél előtti közlöny a bankokra kiszabott új adót, a babaváró hitellel kapcsolatos engedményt és a háborús propaganda elleni intézkedéseket is tartalmazza.
Vágólapra másolva!

A Mandiner írta meg, hogy a közlöny szerint

a kormány 2026. július 1-ig kitolja a támogatást 2019 és 2021 között felvevő, de még gyermektelen párok számára kiszabott határidőt.

Továbbá megjelent, hogy a Gulyás Gergely által védelmi hozzájárulásnak nevezett bankadó, illetve árstopot vezettek be a számlavezetési és kártyahasználati díjra. A kormány háborúellenes akciótervének részeként pedig egy új határozat azt is előírja, hogy

a politikai pártok és a médiatermékek külföldről érkezett támogatásait nyilvánosságra kell hozni.

„Amennyiben megállapítása kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára” – áll a rendelkezésben. 

Gulyás Gergely az akcióterv részeként beszélt a Kormányinfón a háborús propaganda elleni fellépésről. Kifejtette, fontos a legnagyobb átláthatóság, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak - mondta.

A miniszter közölte, a kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetnie, a befizetett összeg a védelmi alapba kerül.

Gulyás Gergely közölte, 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik; azt minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte teljes állampapír-állományát. Ezt azzal indokolta, hogy sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír-vásárlásra vonatkozott.
Elmondta, megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét, és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki; annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan.

A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén, annak mértéke változatlan marad.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!