Bécsben árverezik el Gustav Klimt száz éve elveszettnek hitt festményét

Vágólapra másolva!
Bécsben árverésre bocsátják Gustav Klimt osztrák művész száz éve elveszettnek hitt festményét. Sok megválaszolatlan kérdés van a befejezetlen festménnyel kapcsolatban - viták folynak arról is, hogy ki a képen látható nő, és mi történt a festménnyel a náci korszakban.
Vágólapra másolva!

Lapunk januárban beszámolt arról, hogy Bécsben megtaláltak egy száz éve eltűntnek hitt Gustav Klimt festményt. A Fraulein Lieser portréja című festmény a világhírű művész egyik utolsó alkotása volt. A festményt majdnem 100 év után egy osztrák magángyűjteményben találták meg, a kép egy Bécs melletti családi villa falán lógott. 

Sok megválaszolatlan kérdés van a befejezetlen festménnyel, a Fraulein Lieser portréjával kapcsolatban, amelyet Klimt 1917-ben - egy évvel a halála előtt - festett.

Fraulein Lieser portréja című festmény.
Fraulein Lieser portréja című festmény
Fotó: X

Viták folynak arról is, hogy ki a képen látható nő, és mi történt a festménnyel a náci korszakban.

A festmény értékét 50 millió euróra (19,6 milliárd forintra) becsülik, bár ennél magasabb árat is elérhet.

Úgy vélik, hogy a kép Adolf vagy Justus Lieser egyik lányát ábrázolja, akik egy gazdag zsidó iparoscsaládból származó testvérek voltak. Thomas Natter és Alfred Weidinger művészettörténészek szerint a festmény Margarethe Constance Liesert, Adolf Lieser lányát ábrázolja.

A műtárgyat árverésre bocsátó bécsi im Kinsky aukciósház szerint azonban a festmény Justus Lieser és felesége, Henriette két lányának egyikét ábrázolhatja. Henriette, akit Lilly néven ismertek, a modern művészet mecénása volt. A nácik deportálták, és a holokauszt idején az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Lányai, Helene és Annie túlélték a második világháborút.

Az aukciósház közleményében azt írta, hogy a festmény 1925 utáni sorsa nem világos. Annyit lehet tudni, hogy az 1960-as években szerezte meg az eladó jogelődje, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz.

A jelenlegi osztrák tulajdonosok kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A festményt a tulajdonosok és Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében értékesítik a washingtoni elvek alapján - ez egy nemzetközi megállapodás, amelynek célja, hogy a nácik által elrabolt műkincseket visszaadják azon emberek leszármazottainak, akiktől a darabokat elvették. Korábban arról is írtunk, hogy náci rablásból származó műkincsek lehetnek számos német kormányhivatalban is. A német szövetségi kormány birtokában lévő műalkotások közül 2500 esetében áll fenn a gyanú, hogy nácik általi rablásból származik.

Erika Jakubovits, az Osztrák Zsidó Hitközség elnökségének ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy még mindig sok a megválaszolatlan kérdés, ezért kérte, hogy az ügyet egy független fél is vizsgálja meg - írta a BBC.

A műkincsek visszaszolgáltatása nagyon érzékeny kérdés, minden kutatást pontosan és részletesen kell elvégezni, és a festmény eredetének átláthatónak kell lennie

- mondta Jakubovits.

Klimt művei a múltban hatalmas összegeket értek el árveréseken

A művész utolsó festménye 85,3 millió fontért (371 milliárd forint) kelt el, ezzel a valaha árverésen eladott legértékesebb műalkotássá vált Európában.

Oprah Winfrey 2017-ben 150 millió dollárért, nagyjából 43,4 milliárd forintért adta el Gustav Klimt egy portréját. A képet állítólag egy meg nem nevezett kínai vevő vásárolta meg. 

A festmény, ami 10 évig volt Oprah birtokában.
A festmény, ami 10 évig volt Oprah birtokában

Gustav Klimt 23 éve ellopott festményét találta meg az olaszországi Piancenza egyik galériájának kertésze 2020 decemberében. A Bildnis einer Frau ('egy hölgy arcképe') című festményre a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán találta meg a kertész, miközben a borostyánokat vagdosta az épület falánál. A festményt 1997-ben lopták el az intézményből.