Hat jele van annak, hogy haldoklunk

Vágólapra másolva!
Egy hospice-nővér lerántotta a leplet azokról a lehetséges jelenségekről, amelyeket halála előtt tapasztalhat az ember.
Vágólapra másolva!

Julie McFadden Los Angeles-i ápolónő, aki a hospice-ellátásra specializálódott – és milliós követőt épített ki a közösségi médiában azáltal, hogy megosztotta meglátásait a „halál és haldoklás” folyamatáról, ezzel is ledöntve a tabukat, amelyek a témát övezik.

Az egészségügyi szakértő szerint a halál 6 jele:

  • Energialöket
  • Vízió és hallucináció
  • A halál időpontjáról való döntés
  • A halál érintése
  • A halál bámulása
  • Közös halálélmény

A Daily Mail azt írja, a nővér szerint 6 jele van annak, hogy valaki napokon belül meg fog halni. Hangsúlyozta, nem mindenkinél fordulnak elő, de tapasztalata szerint a legtöbb embernél megtörténnek. Mint mondta, amikor intenzív osztályos nővér volt, nem vette észre ezeket a jeleket, de hospice- nővérként még tanították is nekik - írja a Ripost.

Amikor látják ezeket a jeleket, fel kell készíteni a családot a búcsúra.

"Az első ilyen, hogy hatalmas energialöketet kapnak, hirtelen kitisztul a fejük az elméjük. Nem tudjuk, miért van ez, ezt a rövid időszakot egyszerűen csak mindenki élvezze ki a szerettével. Talán abban mutatkozik meg, hogy nagyon jó napjuk lesz, hirtelen éhesek lesznek, hirtelen ki tudnak kelni az ágyból, akár még járni is képesek, éberek lesznek és mindenről tudni akarnak. Sajnos egy-két nap múlva meghalnak. Ez a legnehezebb része, hiszen a hozzátartozók reménykedni kezdenek, hogy javulás áll be a szerettük állapotában, meg fog gyógyulni, de sajnos éppen az ellenkezője történik."

A második jel a vízió és a hallucináció. Gyakran látnak olyan embereket, akik nemrégiben hunytak el, de rég elhunyt családtagok is gyakran meglátogatják a haldoklókat. 

Ekkor tudni lehet, hogy nagyon maximum egy hónapja van a betegnek

 - fűzte hozzá Julie.

"A hármas jel igazán őrült: ugyanis az emberek döntik el, mikor halnak meg. Láttam már néhány extrém esetet, amikor a beteg ezt mondta: "ma este halok meg, tudom és érzem". Van, amikor arra várnak, hogy mindenki megérkezzen a városba vagy éppen a szobába vagy a házba, és akkor mennek el."

A negyedik a halál érintése. „Ez az, amikor a személy az ágyban fekszik, és a levegőbe nyúl, mintha látna valakit, vagy valakihez nyúl, hogy megölelje, vagy kezet fogjon vele. Sokszor hosszú ideig feltartják a kezüket."

Az ötödik a halál bámulása, amely gyakran együtt jár a négyes jellel. "Ekkor meredten bámulnak a szoba sarkába vagy oldalra, mintha ott állna valaki, de ha az arcuk előtt integetünk vagy csettintünk, akkor se figyelnek ránk".

A hatodik, "legvadabb" jel a közös halálélmény. 

Ez furán hangzik, de van, amikor valaki, aki nem haldoklik, megérzi, megérti, hogy mi történik a haldoklóval.

Olyan ez, mintha a haldokló átadná, min megy keresztül. Ez lehet nem kellemes élmény, ugyanakkor nagyon fontos megtapasztalás. A haldokló ettől megnyugszik, a szabadság érzése tölti el, boldog lesz."