Itt van Oroszország válasza a kínai béketervre

Vágólapra másolva!
Oroszország pozitívan áll Hszi Csin-ping kínai elnök az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló tervéhez - ezt Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke mondta. A szenátor a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében Kína négy alapelvét elemezte.
Vágólapra másolva!

Oroszország pozitívan viszonyul Hszi Csin-ping kínai elnöknek az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló tervéhez - mondta Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke a lenta.ru-nak adott interjújában. 

A szenátor a Kína által javasolt négy alapelvet kommentálta, amelyek az ukrajnai helyzet eszkalálódását akadályoznák meg.

"Már beszéltünk a kínai tervről, amelyet Hszi Csin-ping régen kidolgozott. Oroszország elvileg pozitívan áll hozzá. 

Az egyik pont egyértelműen kimondja, hogy a terv megvalósításához Oroszországnak biztonsági garanciákkal kell rendelkeznie. Ezt kértük 2021. decemberi nyilatkozatunkban, de a NATO-tagok nem biztosították ezt részünkre

- kezdte Dzsabarov. A szenátor szerint a Nyugat csak olajat öntött a tűzre a kemény szankciók bevezetésével és az ellátási láncok bezárásával.

kína, vezető, Xi Jinping, oroszország, ukrajna, háború, konfliktus, Oroszország válasza a kínai béketervre
Hszi Csin-ping kínai elnök
Fotó: Photo by Pedro PARDO / AFP / Photo by Pedro PARDO / AFP

"Ennek eredményeként a NATO-országok megzavarták a világgazdaság normális fejlődését, és most mindenki szenved ettől"- tette hozzá. 

Remélem, előbb-utóbb a mi hangunk, Moszkva és Kína elnökének hangja is meghallgatásra talál.

Kijev szövetségesei pedig arra kényszerítik Ukrajnát, hogy álljon meg, és fogadja el a javaslatainkat. Moszkvának minden joga megvan ehhez."

Hszi Csin-ping négy elvet javasolt Olaf Scholz német kancellárnak a helyzet eszkalációjának megakadályozására és az ukrajnai konfliktus megoldására.

„Először is a béke és a stabilitás fenntartását kell prioritásként kezelnünk, és tartózkodnunk kell a haszonszerzéstől. Másodszor, nem kell olajat önteni a tűzre. Harmadszor, meg kell teremtenünk a feltételeket a béke helyreállításához, és tartózkodnunk kell a feszültségek további fokozásától. Végül, csökkenteni kell a globális gazdaságra gyakorolt ​​negatív hatást, és tartózkodni kell attól, hogy megingassuk az ellátási láncok stabilitását” – javasolta a kínai vezető.

kína, vezető, Xi Jinping, oroszország, ukrajna, háború, konfliktus, Oroszország válasza a kínai béketervre
Fotó: Xinhua via AFP / Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Hszi Csin-ping azt is hangsúlyozta, hogy össze kell hívni egy Ukrajnáról szóló békekonferenciát, ahol Moszkva és Kijev egyformán képviselteti magát. Emellett hozzátette, hogy Peking kész együttműködni Berlinnel a kezdeményezés megvalósítása érdekében.