Olaf Scholz vesztesként kulloghat haza kínai látogatásáról

HSZI Csin-ping; SCHOLZ, Olaf
Peking, 2024. április 16.A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (j) üdvözli Olaf Scholz német kancellárt a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2024. április 16-án.
Fotó: Hszinhua
Vágólapra másolva!
Heves viták színesítik Németország és a legnagyobb kereskedelmi partnere közti tárgyalásokat. Olaf Scholz egyenlő feltételeket követel, ám a kínai kormány szerint a vádak „álhíreken” alapulnak – írta meg a Magyar Nemzet. A német misszió kritikusai szerint Scholz kudarcot fog vallani Kínában, mivel több ügyben is csak követelésekkel tud szolgálni, és fennáll a veszélye annak, hogy a találkozók végére csak még ellenségesebb lesz a hangulat a két ország, valamint az EU között.
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz német kancellár sanghaji látogatása során felszólította a kínai kormányt, hogy a tisztességes verseny fennmaradása érdekében csökkentse az agresszív támadásokat az európai piaccal szemben, és kezelje jobban a nyugati cégeket. Az amerikai pénzügyminiszter múlt heti találkozóján elhangzottakhoz hasonlóan azonban a kínai vezetés elutasította a vádakat – írta a Bloombergre hivatkozva a Világgazdaság.

Scholz, aki olyan német cégek vezetőivel utazik, mint a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz, azért van Kínában, hogy átadja Brüsszel üzenetét: ha Peking nem hallgat az európai figyelmeztetésekre, és nem hagy fel a diszkriminatív üzleti gyakorlataival, akkor az Európai Uniónak nem lesz más választása, mint fokozni a védelmi mechanizmusokat az ázsiai nagyhatalommal szemben.

A versenynek tisztességesnek kell lennie. Egyenlő feltételeket követelünk, csak annyit akarunk, hogy a vállalatainkat ugyanúgy kezeljék, ahogy mi a kínaiakat. Pekingnek fel kell lépnie a dömpingárukkal, a túltermeléssel és a szerzői jogok megsértésével szemben

– figyelmeztetett a német kancellár hétfőn Sanghajban, négynapos látogatásának második állomásán. 

A kínai iparpolitika bírálatában Scholz nincsen egyedül: Janet Yellen, az amerikai pénzügyminisztérium vezetője pekingi látogatása során hasonló aggályokat vetett fel, és sürgős irányváltást követelt a kormánytól.

HSZI Csin-ping; SCHOLZ, Olaf
A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (b2) és Olaf Scholz német kancellár (j2) sétál a pekingi Tiaojütaj állami vendégház kertjében 2024. április 16-án
Fotó: Hszinhua / MTI/EPA/Hszinhua

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint a G7-országok támadásai a legrosszabb pillanatban érkeztek, mivel Hszi Csin-ping elnök minden erejével a gazdasági növekedés újjáélesztésén dolgozik, ebben pedig a feldolgozóipar és a külföldi kereskedelem kulcsfontosságú szerepet játszana. Az agresszív kínai gyakorlatok azonban feszültséget keltettek legfontosabb partnerei körében, akik többek között a csip- és autóipar, valamint a zöldtechnológiák területén érzik fenyegetve magukat.

Az ügy megoldása más nyugati kormányok számára is sürgetővé vált, amelyek szintén a gazdaságaik újjáépítésén dolgoznak az elmúlt évek válságai után. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter például hétfőn Scholz látogatására reagálva kijelentette, hogy az EU-nak új gazdasági stratégiára van szüksége Kínával szemben.

Európának meg kell védenie az érdekeit az amerikai protekcionizmus és a kínai ipari túlkapacitás ellen, amelyek hatalmas fenyegetést jelentenek a kontinens piacára és gazdasági növekedésére

nyilatkozta az újságíróknak Le Maire a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank e hét végi, washingtoni találkozójára tervezett utazása előtt.

HSZI Csin-ping; SCHOLZ, Olaf
A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (j) üdvözli Olaf Scholz német kancellárt a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2024. április 16-án
Fotó: Hszinhua / MTI/EPA/Hszinhua

A közel-keleti konfliktus mindent befolyásol

A német delegáció látogatását némileg beárnyékolja Irán Izrael elleni támadása, amellyel kapcsolatban a kancellár felszólította Teheránt, hogy ne eszkalálja a konfliktust, és abban bízik, hogy Kína is nyomást fog gyakorolni az országra az agresszió csökkentésének érdekében.

A német misszió kritikusai szerint Scholz kudarcot fog vallani Kínában, mivel több ügyben is csak követelésekkel tud szolgálni, és fennáll a veszélye annak, hogy a találkozók végére csak még ellenségesebb lesz a hangulat a két ország, valamint az EU között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK