Kóstolja meg a leggazdagabbak kedvenc zöldségét!

Vágólapra másolva!
A spárga íze fenséges, ezért nem csoda, ha a legazdagabbak is rajongtak érte. Egy időben kizárólag az ő asztalukra kerülhetett, de ma már bárki készíthet belőle finomságot. A Mindmegette.hu egy klasszikus receptjét írta le.
Vágólapra másolva!

A zöldségek királya, a királyok zöldsége: így is nevezik a spárgát, és nem véletlenül: ez a fantasztikus, semmihez sem hasonlítható ízvilágú zöldség nagyon kényes a körülményekre, és csak rövid ideig szedhető, így az ára igencsak borsos – bár, ha szezonja van, megfizethető. S ha ez nem lenne elég, az első igazi termését csupán az ültetése után 4 évvel hozza. 

Hogyan válasszunk spárgát?

A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Ellenkező esetben már öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsenge növények kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcsa maradjon sértetlen!

Pucolni vagy nem pucolni? Ez itt a kérdés!

A válasz: az attól függ! A fehér spárga a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem feltétlenül szükséges meghámozni, ha jól le tudjuk öblíteni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke.

Ezért együnk minél több spárgát!

A spárga alig tartalmaz kalóriát, ellenben nagyon sok a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint (A, B1, B2, C) és ásványi anyagot (kálium, foszfor, kalcium). Mindenféle diétába illeszthető, támogatja az anyagcsere és emésztési folyamatokat. 100 gramm főtt spárgában mindössze 13 kilókalória található. Párolva, sütve, grillezve, önmagában vagy köretként fogyasztva egyaránt nagyon finom, de természetesen főzhetünk belőle krémlevest, baconbe tekerve is megsüthetjük, sőt, quiche, rizottó, pizza és még akár muffin tökéletes kiegészítője, ízesítője is lehet. Érdemes minél többször készíteni, fogyasztani a szezon idején.

Itt találja a spárga hollandi mártással receptjét, itt pedig még több spárgás receptet, ha tetszett!