Ezek a legjobb aktív zajszűrős fülhallgatók

aktív zajszűrős fülhallgató
aktív zajszűrős fülhallgató
Vágólapra másolva!
Ezeket a zajszűrős fejhallgatókat ajánljuk utazáshoz, repüléshez, vagy csak ha elmenekülnénk egy kicsit az utca zajától.
Vágólapra másolva!

A repülés sosem volt a legstresszmentesebb módja az utazásnak, de a véget nem érő légitársasági késéseknek, a rakoncátlan utasoknak és a hihetetlenül zsugorodó üléseknek köszönhetően már lassan szinte rémálommá vált. Az ember nem is gondolná, hogy ezen mennyit segíthet egy jó aktív zajszűrős fülhallgató, ami kirekeszti az utazás zaját és a nyugalom szigetét varázsolhatja körénk, amíg a kedvenc zenéinket hallgatjuk.

aktív zajszűrős fülhallgató
Egy zajszűrős fejhallgatóval nem csak kikapcsolódni könnyebb utazás közben, de ha akarunk a munkára is könnyebben koncentrálhatunk vele.

A jó hír az, hogy rengeteg fejhallgató - a fülhallgatótól a vezeték nélküli fejhallgatókig - kínál aktív zajszűrést és 2024-ben nem túl nehéz megfizethető zajszűrős fülest sem találni. Mi viszont most nem a legolcsóbb termékeket vettük sorra, hanem megpróbáltunk a piac minden szegmenséből kiválasztani egy-egy jobban sikerült darabot, így a lehető letöbb vásárló kedvére téve.

A prémium fejhallgatók jobb aktív zajszűrést kínálnak, de azt is lehetővé teszik, hogy halljuk a fontos utazási információkat.

Hogyan válasszunk aktív zajszűrős fülhallgatót?

Ne felejtsük el, hogy az aktív zajszűrés (ANC) önmagában nem varázsolja kellemesebbé az utazásunkat - különben csak a legjobb zajszűrős fejhallgatókról írnánk. Hosszú repülőutak esetén a kényelem is kulcsfontosságú. Nem számít, hogy a fejhallgató blokkolja-e a környezetünk hangját, ha a repülés öt órájából csak két órán át tudjuk elviselni, olyan kényelmetlen. Emellett néhány extra funkció - például a kiegyensúlyozott hangzás és a könnyű kezelhetőség - sem árthat. Mindezeket szem előtt tartva, átfogó kutatásaink és korábbi tesztjeink alapján összeszedtük a legjobb fejhallgatókat repüléshez.

A drágább zajszűrös fülesek jobban szűrnek?

Általában igen. Sok olcsó fülhallgató gyártója állítja, hogy "zajszűrő" funkciókat kínál, de egy 5-10 ezer forintos füles soha nem fog felérni mondjuk a Bose, vagy a Sony zajszűrős fejhallgatóival, vagy a Samsung fülhallgatóival. Általában minél ismertebb és elismertebb a márka, és minél drágább a készülék, annál jobb a zajszűrés. Az olyan márkák, mint a Bose a Sony vagy a Samsung többféle zajszűrési szintet kínálnak, így választhatunk, hogy teljesen elzárjuk magunkat a világtól, vagy úgy döntünk, hogy repülés közben beengedünk néhány környezeti zajt. 

A drágább modellek még olyan extra szolgáltatásokat is nyújtanak, mint például hangasszisztens-támogatás, hosszabb akkumulátor-üzemidő, fejlett kodek-támogatás a jobb hangzású zenéhez, vagy a jobb hívásminőség. Ha gyakran utazunk ezek kombinációja szinte biztosan megéri a magasabb árat.

Melyek a legjobb zajszűrős fejhallgatók utazáshoz?

A zajszűrő fejhallgatók a repülőgépeken a leghasznosabbak. Repülés közben nehéz egy pillanatnyi nyugalmat találni, amikor annyi minden történik körülöttünk. A gyakran repülő utasok inkább pihenni vagy dolgozni szeretnének, és ennek legjobb módja, ha a legjobb zajszűrő módszerekkel kizárják a káoszt. 

Ezt szem előtt tartva, egyes fejhallgatók aktív zajszűrője jobban működik az emberek beszélgetésének blokkolásában, mint a környezeti motorhangokéban, és fordítva, és az emberek különböző preferenciaszintekkel rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyire szeretik az aktív zajszűrést.

Az egyértelmű nyertes: Bose QuietComfort Ultra

A Bose nagy valószínűséggel minden ember számára ismerős, aki egy kicsit is jobban ismeri a fejhallgatók piacát, Az amerikai vállaltnak nagyon komoly referenciái vannak, hiszen olyan szervezetek számára gyárt fejhallgatókat, mint például a NASA, vagy az Amerikai Egyesült Államok hadserege. Ez azért biztosan nem véletlen és ezt az is megtapasztalja, aki kipróbál egyet a vállalat fülesei közül. Mi már többet is kipróbáltunk és az egyértelmű véleményünk az, hogy amennyiben egy vezeték nélküli, aktív zajszűrős fejhallgatót szeretne valaki vásárolni úgy, hogy csak a minőséget tartja szem előtt, akkor a Bose modellje mindenképpen megfontolandó választás.

aktív zajszűrős fülhallgató
A Bose QuietComfort Ultra könnyű, kényelmes és gyönyörűen szól.

A kivitelezést a világon semmilyen panasz nem érheti. A felhasznált anyagok jóminőségűek, a műanyag nem recseg-ropog, így nem kelt zavaró zajokat, ha a fejünket mozgatjuk. A kagylók kényelmesen ülnek fel a fülek köré, nem nyomják a fülkagylót. A zajszűrő rendszer pedig egyenesen remek. Magában foglal egy „éber módot” is, ami, ha akarjuk átengedi a környezet zajait is amellett, hogy megszólaltatja a fejhallgatóra küldött zenéket. Ez például akkor nagyon hasznos, ha nem szeretnénk lemaradni mondjuk a csatlakozásunkról, mert így azt is halljunk, ha a hangosbemondóban a mi induló járatunk, esetleg rosszabb esetben már a nevünk hangzik fel.

Sajnos ez a minőség nem olcsó mulatság, mert a Bose QuietComfort Ultra ára bizony több, mint négyszerese a mezőny legolcsóbb résztvevője árának. De aki hajlandó kiadni a közel 220 ezer forintos összeget egy fülesre, az egészen biztosan nem fogja ezt megbánni, mert egy igazán remek füles fogja kísérni útjain.

A pénztárcabarát: Philips TAH8506WT

A Philips TAH8506WT fejhallgató azok számára készült, akik a jóminőségű hangzást és kényelmet egyetlen eszközben szeretnék megtalálni és nem is szeretnének ezért vagyonokat költeni.

A Philips TAH8506WT fejhallgató modern és stílusos külsőt kapott. A típusszám végén a „WT” azt jelzi, hogy ez egy fehér darab (white), de létezik ez a típus még feketében, annak „BK” (black) van a típusszáma végén. A fejhallgató kagylói puha, párnázott anyaggal borítottak, amelyek kényelmes viseletet biztosítanak akár hosszabb ideig is. A fejpánt is állítható, így könnyen illeszkedik minden fejformához.

A Philips TAH8506WT jóminőségű hangzást kínál. A nagy méretű (40mm-es) hangszórók és a digitális zajszűrés lehetővé teszik a tiszta és részletes hangok hallgatását. Ezzel a fejhallgatóval élvezhetjük a zenét, filmeket vagy podcastokat. A hangminősége nyilvánvalóan nem sorolható a high-end kategóriába, de ezt ezen az áron senki nem is várja el tőle. Amit nyújt, az egy könnyen, hosszú ideig hallgatható zenei hangminőség, amivel nincsenek komolyabb problémák és ez jól is van így.

A fejhallgató gombokkal és érintőfelületekkel is rendelkezik a könnyű vezérlés érdekében. Az érintéses kezelőszervek lehetővé teszik a zene és a hívások vezérlését és nagyon egyszerűen használhatóak. A füles 45 ezer forintos árcédulája egy nagyon jó választássá teszi. Hátránya a közepes hangzáson kívül a relatíve kicsi fülkagyló, ami sajnos a kicsit is nagyobb fülű felhasználók számára hosszabb távon már kényelmetlenné válhat.

A legjobb aktív zajszűrős fülhallgató: Samsung Galaxy Buds 2 Pro

A vezeték nélküli fülhallgatók piaca meredeken eltér a fejhallgatókétól és bár a Bose itt is jelen van, ezt a piacot a nagyobb telefongyártók termékei utalják. Természetesen nem mind a minőségükről híresek, de a Samsung a közelmúltban egészen kivételes minőségű darabokat tett le az asztalra. A Samsung Galaxy Buds 2 Pro esetében már több független tesztelő is elismerően nyilatkozott és mi is azt tapasztaltuk, hogy ez a füles egy nagyon jól sikerült darab.  Kivitelében ez a „valódi” vezeték nélküli fülesek közé tartozik, tehát még a két fülbe dugható darabot sem közi össze semmilyen vezeték. Emellett az egész mélyen a „fülbe kell csavarni” és ennek következtében már fizikailag is sok zajt képes kiszűrni. Azt, hogy jól ül-e a fülünkben, a Samsung saját applikációján keresztül ellenőrizni is tudjuk. Ezt érdemes is megtennünk, mert a füles így tud a lehető legjobban szólni és a lehető legjobban kiszűrni a zajokat.

aktív zajszűrős fülhallgató
A Samsung Galaxy Buds 2 Pro a fülbe dugható vezeték nélküli, aktív zajszűrős fülesek piacán veri meg a mezőnyt.

Ha pedig megfelelően behelyeztük a fülünkbe, választhatunk, hogy szűrje a zajokat vagy sem, de azt is választhatjuk, hogy a hallgatott zene alá „beengedje” a környezeti zajokat, sőt, olyan beállítása is van, hogy ha emberi hangot hall, akkor lehalkítja a zenét és átengedi a külvilág zaját. Ezt úgy is el tudjuk érni, hogy ha olyasmit látunk, aminek a hangja érdekel minket, akkor mondjuk hümmögünk egyet, mert ebben az esetben a füles automatikusan „beszélgető” módba kapcsol és már halljuk is, hogy mi történik körülöttünk. Ráadásul a The Witcher sorozat óta nem olyan ciki magunkban hümmögni (pláne, ha olyan hangon tudjuk ezt megtenni, mint Henry Calvil).

Ez a mód egyébként akkor is bekapcsolható, amikor hívásunk érkezik, mert ha a füles átengedi a környezeti hangokat, akkor átengedi a saját hangunkat is, így pedig nem fogunk kiabálni a beszélgetőpartnerünkkel. 

A Samsung Galaxy Buds 2 Pro zenei hangminőségéről még mindenképpen szólnunk kell, mert a Samsung saját fejlesztésű SSC kodekjének köszönhetően egy kompatibilis okostelefont használva tényleg nem mindennapi hangminőséget érhetünk el vele. És mindezt nem sokkal drágábban, mint amennyibe a „gazdaságos” fejhallgató kerül, a Samsung Galaxy Buds 2 Pro árcéduláján ugyanis 55 ezer forintos összeg található. A füles egyetlen hátránya, hogy mivel a fülünkbe kell dugni, ezért nem mindenki számára ez a lehető legkényelmesebb megoldás. Viszont ár/érték-aránya a tökéletest közelíti.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!