Kevesebb mobiladatot fogyaszthat a YouTube

mobilozás telefonozás sms mobilnet mobilnetezés internet böngészés smartphone texting browsing
Fotó: Becca Tapert / Unsplash
Vágólapra másolva!
Cserébe viszont nagyobb akkuterhelést okozhat a videózás.
Vágólapra másolva!

Nagy háttérbeli újítást erősített meg a Google, a Play-szolgáltatások magától települő márciusi frissítését követően az Android 12+ rendszerű mobilokon és táblagépeken futó appok képessé váltak egy új dekóderrel lejátszani az AV1 kodekes videókat.

Az AV1 az egyik legfejlettebb videótömörítési eljárás, a használatával kicsi fájlméret mellett nagyon jó képminőség érhető el. Cserébe viszont rendkívül számításigényes, ráadásul a legtöbb mobilon a videóvezérlő helyett a processzor kénytelen elvégezni a dekódolási munkát, mert nem áll rendelkezésre az AV1 hardveresen gyorsított lejátszásának a lehetősége. Ez nagyon limitálja a kodek bevethetőségét, a videók streamelésekor ugyan óriási adatforgalom lenne megspórolható vele, de az aktív használatban lévő mobileszközök javán borzasztóan rossz a lejátszási sebessége.

Most üdvözlendő előrelépés történt, az Android 12+ rendszerű eszközökön a Play-szolgáltatások keretrendszer márciusi frissítése óta az appok a régi libgav1 helyett képesek a VideoLAN berkein belül fejlesztett, masszívan nagyobb sebességű libdav1d dekódert használni az AV1-es videók lejátszására.

Ez már van annyira gyors, hogy elvileg bármelyik mobil képes vele legalább 720p felbontásban és 30 képkockás sebességgel AV1-es videókat lejátszani.

Az Androidba újonnan eljuttatott kodeket elsőként a YouTube mobilapp kezdte el támogatni, így a megfelelő készülékek tulajdonosai számíthatnak rá, hogy a mobilneten való videónézés esetén valamelyik megszokott helyett AV1 kodekbe csomagolva kapják majd a videókat.

Ezzel sok mobiladatot spórolhatnak meg, viszont feltűnően gyorsabban merülhet majd az akkujuk, hiszen a videók lejátszása nagyon nagy terhelést okoz a processzoron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!