Egyesült Államokbeli szakmai úton vettek részt a magyar űrhajósjelöltek

A Nemzetközi Űrállomásra fog feljutni a következő magyar űrhajós
Fotó: NASA/ESA
Vágólapra másolva!
Áprilisban tíznapos amerikai egyesült államokbeli szakmai úton vettek részt a magyar űrhajósjelöltek Houstonban, majd Philadelphiában - közölte a HUNOR - Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrkutatás fellegvárában jártak a magyar űrhajósjelöltek

 

A látogatás célja az volt, hogy első kézből kapjanak szakmai információkat és betekintést az űrutazás fellegvárában működő intézmények és szakemberek napi munkájába, valamint személyes találkozások során tapasztalatokat és élménybeszámolókat hallgathassanak meg a világűrt már megjárt asztronautáktól. 

Houstonban, a NASA központjában a szervezet egyik fejlesztési szakértője vezette körbe a jelölteket. 

Megtekintették a látogatóközponton túl az úgynevezett Mockup létesítményt, amely a Nemzetközi Űrállomás olyan élethű mása, ahol a professzionális asztronauták kiképzése is zajlik. 

A négy magyar űrhajósjelölt egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/KKM

Emellett közelebbről megismerkedtek az űrhajósok kiképzése során használt eszközökkel, modern űreszköz-modellekkel, az amerikai űrtevékenység történelmével és a nemzetközi összefogás eredményeként létrejött űrkutatási eredményekkel. Az Axiom Space szakembereitől átfogó elméleti és gyakorlati képzést kaptak, de különböző alkalmassági teszteket és kiképzési feladatokat is végre kellett hajtaniuk, nagy hangsúlyt fektetve a csoportdinamikára.

 

6G-s terhelést kellett elviselniük egy háromnegyed órás képzés során

 

Ez idő alatt a vállalat űripari szakértői és pszichológusai folyamatosan vizsgálták a reakcióikat és a kommunikációs képességeiket. A jelöltek továbbá a virtuális valóság segítségével megtapasztalhatták az űrben való munkavégzés sajátosságait és élőben követhették nyomon a Nemzetközi Űrállomáson folyó kísérleteket is. Philadelphiában, a Nemzetközi Űrhajózási Képzési és Kutatási Központban sikeresen teljesítettek egy centrifugaképzést, amely az űrrepülés során felmerülő mell-hát irányú többletterhelést szimulálta. 

Hamarosan ismét lesz magyar űrhajós, aki a Nemzetközi Űrálomásra fog megérkezni
Fotó: ESA

A jelölteknek 6G-s terhelést kellett elviselniük a 45 perces képzés során, amely idő alatt a teljes folyamatot szimulálták a felbocsátástól a visszatérésig. A szimuláció során a jelöltek űrorvosa hang- és videókapcsolaton keresztül folyamatosan nyomon követte az egészségügyi állapotukat, valamint figyelemmel kísérte élettani paramétereiket, a pulzus, a légzésszám és az EKG-adatok is rögzítésre kerültek - közölték a HUNOR - Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán