Ha ezek közül valamit nem visz magával a nyaralásra, nagy bajba kerülhet!

Vágólapra másolva!
A nyaralásokra gyakran már egy héttel előtte elkezdünk készülődni, mégis előfordul, hogy otthon hagyunk valamit, vagy éppen a legfontosabbról feledkezünk meg, annyira elmerülünk a részletekben. Most összeállítottunk egy listát, amit érdemes átnézni, mielőtt elutazunk.
Vágólapra másolva!

Okmányok

útlevél, okmány
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Fontos, ha belföldre, ha külföldre utazunk, mindenképp vigyük magunkkal a személyes okmányainkat, utóbbi esetében akár az útlevelet is. Érdemes a fontosabb iratokról (köztük, a személyi, lakcím, vagy éppen a TAJ-kártya) fénymásolatot készíteni, és azt vinni magunkkal, az eredeti példányokat pedig a szálláson hagyni. Semmiképp se hagyjuk otthon az utasbiztosításról szóló igazolásunkat se, ahogy a fontosabb telefonszámokat is jobb, ha egy papírra leírjuk, telefonlopás esetén ugyanis jól jöhetnek. Bár szinte már mindenhol fizethetünk bankkártyával, érdemes mégis némi készpénzt magunkkal vinni, ugyanis nem kizárt, hogy ha mosdóra lesz szükségünk, jól jön majd az apró.

 

Strandfelszerelés

Bathers Visit The Beaches Of Benidorm After The Rise In Temperatures, West Beach Promenade, Tengerpart, Spanyolország
Alicante legszebb strandja a Costa Blanca.
Fotó: Photo By Joaquin Reina/Europa Press via Getty Images / Photo By Joaquin Reina/Europa Press via Getty Images

Ha egy egész hűtőtáskát és a hozzá tartozó napágyat nem is cipelnénk magunkkal, egy nagyobb hátizsákkal mégis érdemes készülni, ha vízpartra megyünk. Fontos, hogy vigyünk magunkkal egy szalmakalapot, vagy sapkát, vagy bármiféle könnyű anyagból készült kendőt, amivel a fejünket védhetjük a napszúrás ellen. Ehhez szükséges kiegészítő a naptej, ami lehetőleg minél magasabb faktorral rendelkezzen, hiszen így nem kell magunkat 20 percenként újra kenni. Ha esetleg olyan vízpartra megyünk, ahol sok a szúnyog, érdemes szúnyogirtó sprayt is eltenni, a törölköző a polifoam vagy éppen a gyékény mellé.

 

Gyógyszerek

gyógyszer
Képünk illusztráció.
Fotó: Science Photo Library via AFP

Az általános vitaminjaink vagy kötelezően szedett gyógyszereink mellett érdemes magunkkal vinni néhány vény nélkül kapható készítményt is. Mint láz - és fájdalomcsillapító, allergia gyógyszer, haslefogó, vagy éppen hashajtó, illetve a nagy, kiadós étkezések után jól jöhet egy savlekötő is. Érdemes eltenni egy bőrirritációra való krémet is, ugyanis hasznos lehet szúnyogcsípések vagy égési sérülések esetén is. Ha pedig egy hosszú séta során feltörné a lábunkat a cipő, jól jön ha rakunk el néhány sebtapaszt is.