Karnyújtásnyira a futball-emancipáció: egyenlő rúgásért, egyenlő pénzt!

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Anglia-Szenegál , Nyolcaddöntő, Al Bayt Stadion, 2022.12.04., Anglia, Szenegál
England's coach Gareth Southgate watches his players from the touchline during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between England and Senegal at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on December 4, 2022. (Photo by Pablo PORCIUNCULA / AFP)
Vágólapra másolva!
A teniszben már megvalósult, a labdarúgásban még egyelőre várat magára a nők anyagi megbecsülésének komolyabb elismerése. A tendencia azonban világos, a gyengébb nem pénzügyileg is erősödni akar. A FIFA éppen a napokban döntött arról, hogy 2019-hez képest a háromszorosára emeli az idei nő vb pénzdíjazását.
Vágólapra másolva!

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a férfi és női csapatok pénzdíjazása közötti különbség közgazdasági kérdés, hiszen milliós nagyságrend választja el a két tábort a közvetítések és a szponzori bevételek terén. A szakember arra reagált, hogy a napokban az angol női bajnokcsapat, a Lewes játékosai nyílt levelet írtak, amelyben a férfiakkal egyenlő mértékű pénzdíjazást kérnek az FA-kupában.

Követelésüknek nyomatékot ad, hogy Gianni Infantino, a FIFA újraválasztott elnöke kijelentette, hogy az előzőhöz képest a háromszorosára, 152 millió dollárra (55,8 milliárd forint) emelkedik az idei, ausztráliai női labdarúgó-világbajnokság összdíjazása. A tavalyi, katari vb-n egyébként több mint 442 millió dollárt (166 milliárd forint) osztottak szét a résztvevő 32 férfi csapat között. A 2015-ös női vb-hez képest így is tízszeresére emelkedett a pénzdíj. A tendencia világos, a futballban is előbb vagy utóbb érvényre jut az egyforma pénzdíjazás. Más, komoly pénzeket megmozgató sportágban - elsősorban a teniszben – már bevett gyakorlat, az egyforma anyagi juttatás.

Az angol sajtóban megjelentek szerint Gareth Southgate arra figyelmeztetett, hogy az nők díjazásának drasztikus megemelése – egyelőre - nem tükrözi a gazdasági realitást, hiszen óriási szakadék tátong a két nem játékosai, csapatai által „kitermelt" pénzek között.

„A férfiak és nők nem fognak ugyanannyi fizetést kapni mindaddig, amíg a női meccsek nem vonzanak kellő számú szponzort vagy bevételt a tévés jogdíjakból" -fejtegette Southgate. - „A futballban is rendelkezésre kell állnia megfelelő bevételeknek a többlet kifizetésekhez. Ez egy olyan terület, amelyről egyelőre nem akarnak beszélni, de tisztában kell lenni a gazdasági realitásokkal. Ha egy nő irodában dolgozik, és ugyanazt a munkát végzi, mint a mellette lévő férfi, azt szeretném, ha vele egyenlő fizetést kapna. Ehhez nem fér kétség, de vannak gazdasági tényezők a Premier League-ben és a különböző bajnokságokban, és a sportágak között is. A közvetítési megállapodás nagy szerepet játszik abban, hogy a fizetések miért olyanok, amilyenek, és ez határozza meg, hogy mennyit lehet kifizetni."

– nyilatkozta a 888-nak Szabados Gábor, sportközgazdász. - „A FIFA azonban nem pusztán bevételi és kiadási, sokkal inkább jogi és társadalmi oldalról közelíti meg a kérdést. Ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy a nemzetközi szövetség kifizetéseinek meglehetősen csekély részét teszik a csapatok jutalmazása, és ennek a keretnek lényeges növelése nem okozhat semmiféle zavart. A FIFA nyugodtan mondhatja, hogy ez számára fontos, elvi ügy. Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy a 48 csapatos vb-tervét is sokan meg akarták fúrni, mégis megvalósult a terv 2026-tól kezdődően. Ehhez képest jóval kisebb átalakítással jár a női pénzdíjak megemelése. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget a legcsekélyebb mértékben sem rázza meg a látványos emelés, amely inkább egyfajta értékválasztás, kiállás, mintsem gazdasági ügy. Mellesleg az észszerűségnek van másik oldala is, például az, hogy a Bajnokok Ligája küzdelmeiben a topligák sikeres csapatai - nyilván jól átgondolt, gazdasági megfontolásokból - kiszorítják a szegényebb, kelet-európai klubokat. Ami ellen hiába sorakoztatunk fel fennkölt sportszerűségi érveket, azért a pénz az úr."