Szado-mazo apostolokkal ábrázolják Jézust az Európai Parlamentben

- Horizontal
888
Eu parlament kiállítás
Jézus BDSM apostolokkal
Visitors look at pictures in a gallery during the exhibition "Ecce Home" of photographs by Swedish artist Elisabeth Ohlson Wallin in Belgrade on October 3, 2012. The Serbian interior ministry on October 3 banned a gay pride parade for security reasons for the second year running, after ultra-nationalists threatened the march and the influential Serbian Orthodox Church condemned it. The patriarch also demanded that Dacic take steps to stop an exhibition of photographs by Swedish artist Elisabeth Ohlson Wallin which he called "deeply insulting". AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A műalkotás célja, hogy Jézust az LMBTQ-jogok támogatójaként mutassa be.
Vágólapra másolva!

Forronganak a konzervatív európai politikusok a brüsszeli Európai Parlamentben elhelyezett műalkotás miatt,

amely Jézus Krisztust ábrázolja, miközben bőr BDSM-ruhába öltözött meleg férfiak veszik körül.

A kép, amely Elisabeth Ohlson leszbikus svéd művésznő fotókiállításának része volt és amely május 2. és 5. között volt látható az EU Parlament épületének egy elzárt részében, a művésznő szerint kísérlet volt arra, hogy Jézust az LMBTQ-jogok támogatójaként mutassa be.

– mondta egy Twitter-videóban a visszhangra reagálva.

Ohlson művének egy másik darabja, amely a kiállításon is szerepel, egy meztelen fekete férfit ábrázol a kereszten, miközben egy szintén meztelen fehér férfi öleli őt.

A baloldali, leszbikus Malin Björk svéd EP-képviselő a kiállítás megnyitóján azt mondta, hogy a művészet "azt mutatja, hogy társadalmaink az elmúlt 25 évben fejlődtek az LMBT-jogok tekintetében".

A képet egyébként a 2000-es évek elején még nem engedték, hogy bemutassák az EU Parlamentjében.

Azóta persze sok minden változott.

Természetesen a kép nem mindenki tetszését nyerte el, az Európai Parlament néhány olasz, spanyol és lengyel képviselője istenkáromlónak minősítette a művet.

– mondta Maria Veronica Rossi olasz EP-képviselő a Times of London szerint.

– mondta Rossi az Italy24 olasz csatornának, hozzátette:

Jorge Buxadé spanyol európai parlamenti képviselő "undorítónak és nyomorúságosnak" ítélte a műalkotást.

– írta Buxadé egy tweetben.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes Facebook-bejegyzésben marasztalta el a művet.

– írta olaszul.

Ohlson a Katolikus Hírügynökség szerint már korábban is felháborodást keltett. 1998-ban Svédországban turnézott az "Ecce Homo" című sorozatával, amely Jézusról készült képeket mutatott be, amelyeken homoszexualitást, transzneműséget és BDSM-fetisizmust népszerűsítő témák szerepeltek.

Amikor a sorozatot 2012-ben a szerbiai Belgrade Pride fesztiválon kiállították, a szerb ortodox egyház pátriárkája, Irinej megvetette és felszólította a szerb kormányt, hogy tiltsa be a "mélyen sértőnek" és "istenkáromlónak" minősített alkotást.