G. Fodor Gábor: Tényleg nem értik

ORBÁN Viktor FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré miniszterelnök politikus SZEMÉLY
Budapest, 2023. július 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Nehéz élete van a politikával foglalkozó elemzőnek.
Vágólapra másolva!

Hallgatni ennyi baromságot, ami a baloldali elemző és beszélgető műsorokból kijön, az ember már-már veszélyességi pótlékot kérne, de hát őket is meg kell hallgatnia valakinek.

A baloldalon még mindig nem szálltak arról a bicikliről, hogy meghatározzák, vajon mi is az a rendszer, amiben élünk. Késhegyig menő vitákat folytatnak arról, hogy vajon ebből vagy abból a politikatudományi iskolából nézve milyen elnevezés is következik és hogy melyik is fejezi ki a legjobban az Orbán által fémjelzett rendszernek a lényegét. Elképesztő szómágiában vannak.

Azt mondják, hogy ha azt mondjuk rá, hogy demokrácia, az azért még sincs így rendben, kell tehát elé valami jelző. Így lesz a világ, amiben élünk szimulált, romlott, beteg, zombi, szelektív, irányított, populista vagy éppen diffúzan defektív demokrácia (jelentsen ez bármit is). Aztán jön a másik irány, ők azt mondják: milyen demokrácia, megőrültél? Napnál világosabb, hogy autokráciában élünk, nem is akármilyenben: választási, populista, fél- vagy egész, kapitalista, korlátozott autokrácia az, amit Orbán épít.
Tévedsz, mondja a következő irány, nem látod, hogy ez hibrid rezsim, ráadásul kívülről korlátozott, vagy éppen egy még nem teljesen világos átmenet demokrácia és diktatúra között.

Anyád, mondja a következő szellemi áramlat. Orbán diktátor, a rendszer diktatúra, vagy az is lehet, hogy csak féldiktatúra, vagy posztmodern diktatúra, vagy operettdiktatúra vagy spindiktatúra. Nem, nem, dehogy - jön egy újabb megvilágosodott irány - Magyarországon fasizmus van, csak demokráciának van álcázva.

Hát ez azért nem egészen így van, mondja megint egy következő nagyokos, Magyarországon maffiaállam vagy egyenesen illiberális polipállam van. All in.

Mennyi csodás megfejtés. Innen nézve egyszerűbbnek tűnik a klasszifikáció kérdése: mi győzünk, ti veszítetek.

További jó szórakozást spindoktor lányok, srácok!