Georg Spöttle: Összetört álmok Washingtonban

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. szeptember 23. Joe Biden amerikai elnök (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. szeptember 21-én. Zelenszkij az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson
Vágólapra másolva!
A két elnök találkozója nem úgy zajlott, ahogy azt Zelenszkij ukrán elnök megálmodta. Joe Biden világossá tette számára, hogy jelen pillanatban nem tudja garantálni a további pénzügyi segélyt a háborúhoz.
Vágólapra másolva!

A közös sajtótájékoztatón az amerikai elnök igyekezett elszántnak és optimistának mutatkozni, ám kifejtette most nem tud konkrét ígéretet tenni Zelenszkijnek. Amennyiben az amerikai kongresszus nem jut egyességre, úgy Kijev nem férhet hozzá egy újabb több tízmilliárdos segélyalaphoz. Ez pedig létfontosságú lenne a háború folytatásához, hiszen az, a harcok intenzitásának függvényében, napi 7-20 millió dollárt emészt fel. Joe Biden elnöki hatáskörét kihasználva még 200 millió dollárt tudott adni Kijevnek, úgy, hogy azt katonai segély formájában hívhatják le, ergo ismét amerikai cégekhez jut vissza ez a pénz. Zelenszkij megpróbált több forráshoz jutni és komoly katonai sikerekről mesélt a szenátoroknak, ám ők az amerikai hírszerzés információiból tájékozódtak és utóbbiak egy teljesen más képet vázolnak fel.

Az orosz erők jelenleg nagy intenzitással nyomulnak előre a front több szakaszán. Ez összefügghet azzal is, hogy Zelenszkij üres kézzel tért haza. Ha Moszkva most komoly sikereket ér el a közeljövőben, az Ukrajna többi szövetségesét is eltántoríthatja a további segélyek küldésétől és ráhathatnak a kijevi vezetésre, hogy kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal. A Kijevet ért ballisztikus rakétatámadások hozzájárulnak ahhoz, hogy a háború és Zelenszkij társadalmi támogatottsága is csökken. Az ukránok kezdenek belefáradni a háborúba, amely győzelem nélkül még évekig eltarthat. Az amerikai milliárdok kiesése komoly csalódást okozott Ukrajnában.

Zelenszkij kért pénzt a Világbanktól és a Nemzetközi Valutaalaptól is, ám itt sem járt sikerrel.

Egy 5 százalékos gazdasági növekedést akart hihetővé tenni, holott országa gazdasági mutatói katasztrofálisak. Igazából a nemzetközi pénzügyi segélyek tartják életben Ukrajnát. Németország havi 500 millió eurót utal Kijevnek a bérek és nyugdíjak kifizetésére. Ukrajna GDP-je Bulgáriánál is alacsonyabb.

A republikánus szenátorok 51:49 arányban blokkolták a további kifizetéseket és okkal, hiszen egyre több amerikai adófizető fogalmaz meg kritikát az USA Ukrajna politikájával szemben. Migránsok milliói jutottak be a zöldhatáron, egyre nő a bűnözés a nagyvárosokban mert kevés a rendőr, az iskolai étkeztetések csapnivalóak az állami iskolákban, tehát lenne helye az Ukrajnába tolt milliárdoknak. Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője, a törvényhozás épületében újságírók elől arról beszélt, hogy most már gyakorlatilag lehetetlen karácsony előtt elfogadni az ukrajnai támogatási csomagot, még akkor is, ha erről kompromisszum születik a Fehér Ház és a képviselőházi republikánusok között.

Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy „jó" megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel, amely mintegy fél óráig tartott, de véleménye nem módosult, vagyis az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kérdésként jelentkező bevándorlási kérdéseket tekinti prioritásnak. Hozzátette azt is, hogy világos elképzelést vár a Fehér Háztól arra, hogy mi az út, amely elvezet Ukrajna győzelméhez, és szükségesnek mondta az átláthatóságot azzal kapcsolatban, hogy az amerikai adófizetők pénzét miként használják fel Ukrajnában, -közölte az MTI-.

James Lankford republikánus szenátor még Zelenszkij érkezése előtt adott egy interjút a Reutersnek és elmondta, hogy az elmúlt héten napi átlagban 1200 illegális bevándorló érkezik az Egyesült Államokba Mexikó felől. A Határon fekvő államok választópolgárai joggal követelik, hogy a kormány védje a határt. A republikánusok tovább szeretnék építeni a technikai határt, amelyet Donald Trump álmodott meg, ám Joe Biden beiktatása után leállította a projektet. Az idén szeptember hónapban volt a csúcs, amikor 30 nap alatt 200.000 illegális bevándorló lépte át a határt. Tavaly 2,2 millió migráns érkezett az Államokban és ez a szám várható idén is.