A tucatnyi gólból kilencet férfiból nővé lett futballisták szereztek a lányok ellen

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál futballista lány édesapja teljesen kiakadt, miután a hét elején az öt transznemű játékossal felturbózott Flying Bats női csapata 12-0-ás győzelmet aratott a Beecroft FC ellen. A Bats a férfiaktól a nőkhöz igazolt játékosokkal alig néhány hete egy előszezoni tornán minden meccsét megnyerte, a döntőben pedig 4-0-ra győzött úgy, hogy az egyik transzjátékos hat gólt szerzett 10-0-val véget ért meccsen.
Vágólapra másolva!

A Flying Bats tornagyőzelme után panaszok tucatjai érkeztek a klub tisztségviselőitől és a szülőktől, néhányan ragaszkodtak ahhoz, hogy a jövőben a Bats vegyes tornákon induljon, amelyben férfiak is szerepelhetnek. A panaszáradat nem hatotta meg az illetékeseket, és közölték, hogy fegyelmit kapnak azok, akik nem hajlandóak pályára lépni a Bats férfiból névé lett játékosokkal megerősített csapata ellen és diszkriminációért is felelősségre vonják őket.

Az április 23-án a csapat annak rendje és módja szerint újabb óriási győzelmet aratott, 12-0-ra legyőzve a Beecroft FC-t, a tucatnyi gólból kilencet férfinak született futballisták szereztek.

Egy felháborodott szülő a meccs másnapján betelefonált Ben Fordham 2GB Sydney rádióállomáson sugárzott népszerű reggeli műsorába.

„Fel vagyok háborodva” – mondta a dühös apa.

Nem értem, hogy az Ausztrál Futball Szövetség miért tette lehetővé ennek a csapatnak az indulását. Senkinek nincs problémája a transznemű sportolókkal, de mindenkinek a születési nemének megfelelő csapatban kellene játszani. 12-0-ra kikaptak a lányok, de büszke vagyok a klubra és a lányomra is, akik pályára léptek a nyilvánvaló hátrányok ellenére. Amikor a 12 gólból kilencet fiúk szereznek, mit tehetnek ez ellen a nők? Azért vannak női versenyek és tornák, mert a nők nem versenyezhetnek a férfiakkal. Itt senki sem diszkriminál, minden transzneműnek joga van futballozni, sportolni, de születési nemének megfelelően.”

A Flying Bats hivatalos honlapján azt állítja, hogy az övék a világ legnagyobb LMBTQ+ női és nem bináris futballklubja.

„A Flying Bats határozottan kiáll a befogadás mellett, és büszkék vagyunk a tiszteletteljes játékra, valamint az LMBTQ+ futballisták, tisztségviselők és szurkolók támogató közösségére, a sportolás fizikai, szociális és mentális fejlődést eredményező előnyeivel, különös tekintettel az LMBTQ+ közösség számára. A Bats olyan klub, amely egyformán értékeli a cisznemű és a transznemű játékosait” – nyilatkozta néhány hete Jennifer Peden klubelnök a Mail Australia-nak. 

A transznők azért játszhatnak a nők között mert ez az a nem, amellyel azonosulnak. Határozottan támogatjuk az Ausztrál Emberi Jogi Bizottság azon iránymutatásait, amelyek a transzneműek és a nemek szerint sokszínű emberek sportba való bevonására irányulnak.”

Egy az LMBTQ jogokért síkra szálló ausztrál Facebook-csoport gratulált a csapatnak a tornagyőzelemhez: „Gratulálunk a Flying Bats-nek, amely nemrég megnyerte a kupát! (És minden panaszkodó transzfóbnak azt javasoljuk, hogy eddzen egy kicsit keményebben!)" – tették hozzá.