Georg Spöttle: Az „Őszinte Ígéret” drónjai és Dávid parittyája

irán, izrael, konfliktus, dtóntámadás
GAZA CITY, GAZA - APRIL 14: Missiles are seen in the skies of Gaza City following the attack from Iran, in Gaza on April 14, 2024. (Photo by Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images)
Fotó: Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images
Vágólapra másolva!
Irán beváltotta az ígéretét, ahogy Ajatollah Szajed Ali Hámenei az ország legfelsőbb vallási vezetője pár napja az X-en (twitter) posztolta „Amikor a konzulátusunkat támadják, az olyan, mintha a mi területünket támadnák. – A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is büntetjük.” Szombat éjjel az Iráni Iszlám Köztársaság elindította az „Őszinte Ígéret” nevű hadműveletet.
Vágólapra másolva!

A társadalmi nyomás is nagy volt, az iráni nép elvárta, hogy a vezetés katonai lépésre szánja el magát Izrael ellen. Teherán azonban tisztában van azzal, hogy Izrael rendelkezik nukleáris fegyverekkel és egy széles skálájú háború komolyan eszkalálódhatna. A válaszcsapást olyanra méretezték, hogy félelmet gerjesszen az izraeli lakosságban, elég látványos legyen, de ne legyenek halálos áldozatai. Irán és Izrael között 1500 km a távolság. Irán bejelentette, hogy drónokat és cirkálórakétákat indít, figyelmeztette a Közel-Kelet államait is, hogy azoknak legyen idejük lezárni a légterüket és a térségben tartózkodó repülőgépek elhagyják azt a légteret, ahol a drónok és rakéták áthaladnak. Izraelnek is volt bőven ideje felkészülni és készenlétbe helyezni védelmi rendszereit, mint például 

a David Sling, (Dávid parittyája) rakétaelhárító egységeit, amelyek 25 km hatótávolságú Stunner típusú elfogórakétákkal az ellenséges cirkálórakétákat semmisítik meg becsapódás előtt.

Izrael is használja az amerikai Patriotot, ám ennek egy továbbfejlesztett változatát a Yahalomot vetette be, amelyik még a tüzérségi lövedékeket is hatástalanítja.

Iron Dome (Vaskupola), tüzérségi gránátok, rakéták és drónok ellen az egyik leghatásosabb izraeli védelmi rendszer. Iron Beam lézerfegyver drónok ellen készült és lézerrel zavarja meg a robotrepülőket.

A „Vaskupola” remekül vizsgázott, mivel a különböző irányból és magasságból érkező drónok nem zavarták meg a software-t és az összes elfogórakéta célba talált. A tiszta éjszakai égen egész Izraelben láthatóak voltak a robbanások. A cirkálórakétákat az izraeli, amerikai és brit vadászgépek lőtték le levegő-levegő rakétákkal a sivatag felett Jordánia és Szíria légterében. A Jordán Királyság engedélyt adott Izraelnek, hogy vadászgépei berepülhessenek a királyság légterébe. A US-Airforce és brit Royal Airforce támogatta Izrael légierejét.

Az április elsején történt izraeli támadás az Iráni Iszlám Köztársaság damaszkuszi nagykövetsége ellen nem az első ilyen akció volt a zsidó állam részéről. Rendszeresen bombázzák a szíriai repülőtereket, hogy az Iránból érkező gépek ne tudjanak ott leszállni és a Szepah Paszdaran (Forradalmi Gárda) több magas rangú tábornokát gyilkolták meg Szíriában. Négy évvel ezelőtt a Moszad ügynökei Iránban lakása előtt lőtték le az állam legjobb atomfizikusát, Mohszen Fahrizadét, hogy ne tudjon kifejleszteni egy nukleáris fegyvert a perzsa államnak. A támadáshoz még egy autóbombát is működésbe léptettek, amely több civil életét is követelte.

Teherán még az éjszaka bejelentette, hogy nem kíván több csapást indítani, amennyiben Izrael nem reagál a szombat éjjel történtekre. 

Az Őszinte Ígéret nevű hadműveletet tegnap este és ma reggel között sikeresen végrehajtották, és az minden célját elérte”

– mondta Mohammad Bagheri tábornok a helyi televízióban.

Közölte, hogy a két fő célpont „az a hírszerzési központ volt, amely a cionistáknak a szükséges információkat szolgáltatta” az iráni konzulátus április 1-jei damaszkuszi lerombolásához szükséges csapáshoz, valamint „a Nabatim légi bázis, ahonnan a bombázó F–35-ös gépek” felszálltak.

Benjamin Netanjahu televiziós beszédében azt ígérte, hogy „mindenkit bántani fogunk, aki minket bánt”. Daniel Hagari az IDF szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egy újabb iráni támadás esetén Izrael válaszlépésre szánja el magát. Ebből arra lehet következtetni, hogy Izrael sem akar eszkalációt a konfliktusban.