Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Munkaidő: túlléphető a heti 48 órás korlát

Vágólapra másolva!
A 48 órás heti maximális munkaidő túllépésének a lehetőségét továbbra is biztosítaná az EU-tagállamok számára az osztrák elnökség munkaidő-irányelvről szóló javaslata, amelyet a szociális és munkaügyi miniszterek tegnapi ülése tárgyalt meg - számol be a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervezet a maximum 48 órás heti munkaidő betartása alóli felmentés, szaknyelven opt-out feltételeként azt szabja meg, hogy a túlmunkát végző dolgozónak lehetősége legyen az éves munkaszerződésben arra, hogy - megváltoztatva addigi helyzetét - elutasítsa az ezt a mennyiséget meghaladó munkavégzést. Emellett a foglalkoztatónak meg kell magyaráznia a hosszabb munkaidő szükségességét.

Uniós diplomaták szerint viszont elképzelhető, hogy az osztrák kompromisszumos javaslat nem lesz elégséges a tagállamok Franciaország által vezetett csoportjának a meggyőzésére, akik a főként Nagy-Britannia által támogatott opt-out megszüntetését követelik.

Opt-outja egyébként Magyarországnak is van. Hazánkban a teljes munkaidő jogszabályban rögzített (1992. évi XXII. törvény) mértéke napi nyolc, heti negyven óra. A foglalkoztató és a dolgozó megállapodása alapján azonban a munkaidő mértéke legfeljebb napi 12, maximum heti 60 órára emelhető, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört (például. biztonsági őr, portás) lát el, vagy az a munkáltató, illetve a tulajdonos közeli hozzátartozója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről