Karrierépítés és kapcsolati háló: így kell szőni

Vágólapra másolva!
A kapcsolatépítés, azaz a networking nem protekcióról szól. Inkább azzal kezdődik: mi mit nyújthatunk mások számára? A szakmai konferencia, az önkéntes munka és a folyamatos kommunikáció egykori évfolyamtársakkal, esetleg egy jó mentor rengeteget segíthet ebben. A jó viszony megőrzése munkahelyváltáskor is fontos. A férfiak a közös témák miatt jobbak a kapcsolatépítésben.
Vágólapra másolva!

A kapcsolatépítés - a közhiedelemmel ellentétben - nem olyan érvényesülési technika, amivel a megfelelő szakmai háttér hiányában is könnyedén boldogulhatunk a munkaerőpiacon. "A versenyszférában, multinacionális környezetben a megfelelő képességek, szakmai tapasztalat, nyelvtudás nélkül mit sem ér a kapcsolatrendszer" - állítja Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője.

A pozíciók 70 százaléka kapcsolatokon keresztül talál gazdára

"Ám nem ritka, hogy a megfelelő kompetenciák birtokában, személyes ajánlással lehet pozícióba kerülni: ilyenkor prémiumot is kaphat, aki később jól beváló munkatársat ajánl a cégnek. A hazai és nemzetközi tapasztalatok egyaránt azt bizonyítják: az üres álláshelyek 60-70 százaléka személyes kapcsolatok útján talál gazdára" - magyarázza.

Fontos, mi mit adunk másoknak

A kapcsolatépítés fogalma a legtöbb ember számára még mindig negatív csengésű. "Gyakran a protekcionizmussal, vagy azzal azonosítják: miként húzhatnak hasznot mások pozíciójából, kapcsolatrendszeréből. A networking ezzel szemben azzal kezdődik: mi mit tudunk kínálni, nyújtani mások számára - például több időt, figyelmet, együttműködést" - tette hozzá.

A kapcsolatokat folyamatosan ápolni kell

A folyamat így a kapcsolatrendszer kialakításából, építéséből és folyamatos ápolásából áll. A networking időigényes, mégis megéri az energia befektetést. Sokan elkövetik azt a hibát: akkor fognak bele a kapcsolatépítésbe, amikor már réges-régen kialakult kapcsolati hálóval kellene rendelkezniük.

Sport, szakmai konferencia, önkéntes munka, volt évfolyamtársak

A kapcsolatrendszer építésére számos lehetőség adódhat. "Nem árt egykori gimnáziumi osztályunk, egyetemi évfolyamunk néhány tagjával folyamatosan kontaktusban maradni. Aki hatékony szeretne lenni ezen a területen, nem hagyhatja ki a szakmai konferenciákat sem. Az idő hiánya ebben gát lehet: mégis érdemes a rendezvények között szelektálni és részt venni a fontosabb szakmai programokon" - tájékoztatott.

A sportklubokon, az edzőtermek közönségén, a civil szervezeti tagságon, az önkéntes munkán keresztül is rengeteg hasznos kapcsolatra lehet szert tenni. A társasági élet szintén kiváló lehetőség új, értékes kapcsolatok építésére. Minden beszélgetésnek lehet pozitív hozadéka: érdemes ezzel a hozzáállással megközelíteni a személyes találkozókat.